Šī maize ir pilna ar visu labo un veselīgo- pilngraudu auzu pārslām, saulespuķu sēklām un pilngraudu miltiem. Pēc patikas maizes mīklu var papildināt arī ar ķirbju sēklām vai linsēklām. Turklāt tā nav jāmīca un nebūs nepieciešams arī ieraugs. Tādēļ šī recepte ir piemērota arī cilvēkiem, kuri maizi cep pirmo reizi.Sastāvdaļas:
- 50 grami pilngraudu kviešu milti
- 50 grami kviešu milti
- 100 grami ūdens istabas temperatūrā
- 3 grami sausais raugs
- 180 grami kviešu milti
- 120 grami saulespuķu sēklas (iespējams daļēji aizstāt ar grauzdētām ķirbju sēklām un linsēklām)
- 40 grami pilngraudu auzu pārslas
- 5 grami sāls
- 4 grami sausais raugs
- 220 grami ūdens
Virskārtai:
- 20 grami saulespuķu sēklas
- 20 grami auzu pārslas
Vispirms lielā bļodā iejauc 50 gramus pilngraudu un 50 gramus kviešu miltus, 100 gramus ūdens un 3 gramus sausā rauga. Visu samaisa viendabīgā masā un apsedz ar pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā uzrūgt 1 stundu. Tad šai masai pievieno arī pārējās sastāvdaļas- sēklas, pārslas, miltus, sāli, ūdeni un raugu. Visu samaisa, tā lai veidotos viendabīga, diezgan šķidra mīkla. Atkal raudzē 1 stundu. Tikmēr garenu cepamo formu izklāj ar cepamo papīru. Uzrūgušu mīklu uzmanīgi pārlej uz cepamo formu un ļauj tai atkārtoti uzrūgt- aptuveni 40 minūtes siltā vietā. Pirms cepšanas mīklai uzber 20 gramus saulespuķu sēklas un auzu pārslas. Cepeškrāsns apakšā iesaku ielikt kādu cepamo pannu vai trauku, kurā ielej krūzi ūdens. Ūdens cepšanas laikā iztvaikos un padarīs maizīti vēl gardāku. Maizi cep 200 grādos aptuveni 25 minūtes, līdz maizes virskārta ir gaiši brūna. Maizi pirms griešanas ieteicams atdzesēt, taču mūsu ģimenē tā parasti tiek apēsta silta. Lai maizīti saglabātu ilgāku laiku, tā rūpīgi jāietin pārtikas plēvē.
Būs gardi!
Super recepte!
Prieks, ka garšoja! Es arī cepu ļoti bieži un esmu sajūsmā!0