Brieža gaļa vieglā timiāna un piparu marinādē, flambēta brendijā, pasniegta ar brūkleņu ievārījumu. Īsta rudens vai ziemas delikatese. Mans vīrs ir mednieks un brieža gaļas izstrādājumi mūsu ģimenes ēdienkartē nav retums, taču šis manuprāt ir viens no ātrākajiem veidiem kā pagatavot brieža gaļas karbonādi. Turklāt gabaliņi iznāk gan sulīgi, gan neticami mīksti.
Sastāvdaļas:
1. Brieža karbonādes gabala gaļa (daudzums atkarīgs no ēdāju un saimnieces iespējām)
2. timiāns (ieteicams svaigs- vajadzēs vairākus zariņus)
3. sāls un svaigi malti pipari
4.brendijs
5.sviests cepšanai
6.brūkleņu ievārījums (neatņemama ēdiena piedeva)
Sagatavojam gaļu- nogriežot cīpslas un plēves, tad nogriežam apmēram puscentimetru biezas gaļas šķēles.
No timiāna lapiņām, pipariem un sāls pagatavojam marinādi- visām sastāvdaļām jābūt vienādā daudzumā. Piemēram, ēdamkarote timiāna lapiņu, ēdamkarote sāls un ēdamkarote pipari. Visu sajaucam.
Ar šo maisījumu ieziežam gaļu no visām pusēm. Atļaujam tai atpūsties 20-30 minūtes.
Uz vienas pannas vidēji nepieciešami apmēram 20 grami sviesta. Liekam cepties tajā gaļu, līdz tā kļuvusi patīkami brūna. Ja esot ieslēguši gaisa nosūcēju, drošības dēļ šobrīd to labāk izslēgt. Samazinām arī plīts karstumu.
Tad pannā ielejam brendiju (apmēram 50-75 ml) un ar sērkociņu to aizdedzina. Redzamas nelielas zilas liesmiņas. Gaidām līdz tās nodziest. Brieža karbonāde gatava.
Pasniedzam kopā ar brūkleņu ievārījumu un sezonas dārzeņiem. Labu apetīti!
man jautājums, vai brieža gaļu var aizstāt ar citu medījumu- alni, vai buku?
Sveiki,
katrai meža gaļai ir savas garšas nianses,jo īpaši aļņa gaļai. Brieža gaļai nedaudz līdzīgāks būs buks. Varat, protams, izmēģināt arī Jums pieejamo gaļu, jo domāju, ka šādā veidā neko sabojāt nav iespējams. Taču gala rezultāts atšķirsies no manas versijas. Gaidīšu ziņu, kā gāja!
Jāpameklē saldētavā varbūt kāds brieža gabaliņš vēl ir palicis, bet ja nē mēģināšu pagatavot no tā kas ir. ļoti iepatikās recepte, jo internetā ļoti maz recepšu meža gaļai.