Kad mūsu mājās top šis ēdiens, es kļūstu par virtuves palīdzi un dārzeņu mizotāju, jo galvenais pavārs tad ir mans vīrs. Lai kā es spurotos pretī, gaļas ēdieni viņam padodas daudz labāk nekā man. Receptes sākumi meklējami mūsu medību kolektīvā,tādēļ sastāvdaļu daudzumi piemēroti lielai ģimenei vai plašākam ēdāju skaitam. Šajā sautējumā apvienotas interesantas garšas, taču kopā tās draudzējas pavisam labi, šāds ēdiens sasilda un dod enerģiju drēgnajās rudens un ziemas dienās. Brieža gaļas sautējums pasniedzams ar sautētiem vai vārītiem dārzeņiem, rīsiem vai rupjmaizes šķēli.
Sastāvdaļas:
- 900-1000 grami brieža gaļas
- 1 ķiploks (vesela galviņa)
- 4 vidēja izmēra sīpoli
- 50 grami sviesta
- 1l buljona (gaļas vai dārzeņu)
- 400 grami skāba krējuma
- 3 burkāni
- 560 grami konservēti ananāsi vieglā sīrupā
- 450 grami Ķīnas saldskābā mērce
- 300 grami vārītas pupiņas
- konservēta kukurūza 200ml iepakojums
- 2 ēdamkarotes cukura
- garšvielas: sāls, pipari, timiāns, paprikas pulveris, koriandrs
- Liels sautējamais katls vai trauks
Gaļu sagriež mazos kubiņos, sīpolus sagriež šķēlītēs vai ripiņās, burkānus sagriež ripiņās. Gaļu bagātīgi apber ar sāli un garšvielām, aptuveni 1 tējkaroti timiāna. Samaisa. Tad gaļu liek sakarsētā pannā ar sviestu un apbrūnina. Liek sautējamā katlā līdz gatavas būs pārējās sastāvdaļas. Sīpolus sagriež strēmelēs vai ripiņās un liek pannā, kurā cepāt gaļu. Apber ar cukuru un uz lēnas uguns sautē līdz sīpoli ir caurspīdīgi. Tad tos pievieno gaļai. Tad tajā pašā pannā nedaudz apbrūnina ripiņās sagrieztus burkānus. Ja nepieciešams, pievienojiet vēl nedaudz sviesta. Tad tos arī pievieno gaļai. Sautējamā katlā vēl pievieno litru buljona, saspiestus ķiplokus, ananāsus, saldskābo mērci. Samaisa. Visu sautē aptuveni 190 grādu temperatūrā (atkarībā no trauka, kurā sautēsiet gaļu) 1,5 stundu. Tad Pievieno skābo krējumu, izmaisa un sautē vēl 60 minūtes. Pievieno kukurūzu un pupiņas, ieliekot siltumā vēl 10-15 minūtes. Pasniedz ar rīsiem vai dārzeņiem. Sautējums būs gards arī ar grauzdētu maizīti.
Lai garšo!