Klasiskais itāļu deserts- Tiramisu ienācis arī manā virtuvē. Jāatzīst, ka man vēl nedaudz jātrenējas panākt perfektu saldā krēma un kafijas rūgtuma līdzsvaru, taču katrs mēģinājums ir tik gards..
Sastāvdaļas (aptuveni 6-8 porcijām):
- 150ml stipra ekspresso
- 1 paciņa dāmu pirkstiņu
- 500 grami maskarpones
- 160ml saldā krējuma
- 240g cukura
- 10 ēdamkarotes ūdens
- 6 olu dzeltenumi
- 2 tējkarotes vaniļas cukura
- kakao dekorēšanai
Pagatavo kafiju (bez cukura). Noliek malā atdzesēties.
Katliņā ber cukuru un ūdeni, uz ļoti lēnas uguns kausē un lēni maisa, līdz izveidojas cukura sīrups (neļaujiet masai strauji vārīties). Tikmēr bļodā sakuļ olu dzeltenumus, līdz tie kļūst gaiši un gaisīgi. Kad cukurs pārvērties sīrupā to nekavējoties mazā strūkliņā lej klāt olu masai, turpinot to putot. Olu masa paliks biezāka. Kad tas izdarīts varam to nolikt malā.
Citā bļodā ar mikseri nedaudz saputo maskarpones sieru līdz tas kļūst vijīgs. Pievieno olu masu un visu saputo viendabīgā krēmā. Citā bļodā saputo saldo krējumu stingrā masā un to vieglām kustībām iecilā olu krēmā.
Dāmu pirkstiņus pa vienam no visām pusēm iegremdē kafijā un kārto trauka apakšā, kurā veidosiet desertu. Tad klājam virsū pusi no krēma. Veido otru dāmu pirkstiņu kārtu, kuru, protams, arī vispirms jāpamērcē kafijā. Desertu pārklāj ar atlikušo krēmu.
Tirmaisu jāliek vismaz uz 5-6 stundām ledusskapī atpūsties, līdz krēms kļūs biezāks. Pirms pasniegšanas Tiramisu pārkaisa ar nesaldinātu kakao.
Būs gardi!