Šodien saņēmu paciņu no ekoveikals.lv ar visu nepieciešamo ekoloģiski tīras speltas kviešu maizes pagatavošanai. Daudzkārt Vācijā biju ēdusi dažādas speltas kviešu maizes variācijas, taču Latvijas veikalos tādu neatradu. Speltas kviešiem ir augsts olbaltumu sastāvs un dažādi cilvēkam nepieciešamie mikroelementi. Tie ir pelēcīgākā krāsā, tātad maizīte nebūs sniegbalta, toties ievērojami veselīgāka. Turklāt maize, kas gatavota no speltas kviešiem, ir vieglāk sagremojama, nekā tradicionālā kviešu baltmaize. Šī recepte ir patiesi vienkārša, tomēr, ja nesadūšojaties paši tādu pagatavot, varat šādu vai citu ekomaizīti pasūtīt ekoveikals.lv veikalā Baznīcas ielā 10/12, Rīgā.
Sastāvdaļas (aptuveni 500 gramu kukulītim):
500 grami speltas kviešu milti
280 grami nedaudz silta ūdens
7 grami rauga
1 tējkarote sāls un 1 tējkarote cukura
2 ēdamkarotes saulespuķu (vai citas ar neitrālu garšu) eļļas
Bļodā sajauc aptuveni 50 gramus miltu, 100 ml ūdens, sāli, cukuru un raugu. Ļaujam raugam atdzīvoties aptuveni 5 minūtes.
Miltiem pievienojam dažādas sēkliņas( es lietoju aptuveni 50-70 gramus). Un tad sajaucam kopā ar ieraugu un atlikušo ūdens daudzumu. Visu samīcam aptuveni 3-4 minūtes un liekam raudzēties siltā vietā 20 minūtes.
Uz pannas uzklājam cepamo papīru un veidojam kukulīti. Varam apbērt ar sēkliņām vai, piemēram, iegriezt krustu vai citu simbolu. Maizītei ļauj vēlreiz uzrūgt aptuveni 30 minūtes. Tikmēr iesildam krāsni 220 grādos.
Maizi cep 30 minūtes 220 grādos. Pēc izņemšanas no krāsns, to nekavējoties apziež ar ūdeni, lietojot otiņu un noliek atpūsties līdz tā atdziest. Ja vien spēsiet izturēt kārdinošo smaržu! Mums gan neizdevās. Maizītei ir kraukšķīga garoza un mīksta, gaisīga un poraina tekstūra.
Maizes gatavību, kā parasti, varat pārbaudīt apgriežot to otrādi un paklauvējot. Doba skaņa liecina, ka maizīte gatava.
Lai garšo!