Speltas kviešu maize ar sēklām

speltas kviešu maize.cepam.lvŠodien saņēmu paciņu no ekoveikals.lv ar visu nepieciešamo ekoloģiski tīras speltas kviešu maizes pagatavošanai. Daudzkārt Vācijā biju ēdusi dažādas speltas kviešu maizes variācijas, taču Latvijas veikalos tādu neatradu. Speltas kviešiem ir augsts olbaltumu sastāvs un dažādi cilvēkam nepieciešamie mikroelementi. Tie ir pelēcīgākā krāsā, tātad maizīte nebūs sniegbalta, toties ievērojami veselīgāka. Turklāt maize, kas gatavota no speltas kviešiem, ir vieglāk sagremojama, nekā tradicionālā kviešu baltmaize. Šī recepte ir patiesi vienkārša, tomēr, ja nesadūšojaties paši tādu pagatavot, varat šādu vai citu ekomaizīti pasūtīt ekoveikals.lv veikalā Baznīcas ielā 10/12, Rīgā.

Sastāvdaļas (aptuveni 500 gramu kukulītim):

500 grami speltas kviešu milti

280 grami nedaudz silta ūdens

7 grami rauga

1 tējkarote sāls un 1 tējkarote cukura

2 ēdamkarotes saulespuķu (vai citas ar neitrālu garšu) eļļas

50-70 grami sēklu maisījuma

speltas kviešu maize. cepam.lv

Bļodā sajauc aptuveni 50 gramus miltu, 100 ml ūdens, sāli, cukuru un raugu. Ļaujam raugam atdzīvoties aptuveni 5 minūtes.

DSC_8911Miltiem pievienojam dažādas sēkliņas( es lietoju aptuveni 50-70 gramus). Un tad sajaucam kopā ar ieraugu un atlikušo ūdens daudzumu. Visu samīcam aptuveni 3-4 minūtes un liekam raudzēties siltā vietā 20 minūtes.

speltas kviešu maize. cepam.lvUz pannas uzklājam cepamo papīru un veidojam kukulīti. Varam apbērt ar sēkliņām vai, piemēram, iegriezt krustu vai citu simbolu. Maizītei ļauj vēlreiz uzrūgt aptuveni 30 minūtes. Tikmēr iesildam krāsni 220 grādos.

speltas kviešu maize. cepam.lvMaizi cep 30 minūtes 220 grādos. Pēc izņemšanas no krāsns, to nekavējoties apziež ar ūdeni, lietojot otiņu un noliek atpūsties līdz tā atdziest. Ja vien spēsiet izturēt kārdinošo smaržu! Mums gan neizdevās. Maizītei ir kraukšķīga garoza un mīksta, gaisīga un poraina tekstūra. speltas kviešu maize.cepam.lvMaizes gatavību, kā parasti, varat pārbaudīt apgriežot to otrādi un paklauvējot. Doba skaņa liecina, ka maizīte gatava.

Lai garšo!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s