Šēņu laiks straujiem soļiem tuvojas. Baravikas var pagatavot ne tikai tradicionālājās mērcēs vai marinādēs, bet arī gardā risotto. Tam piemēroti ir, piemēram, Arborio rīsi, kas kļūst krēmīgi un maigi. Šī ēdiena pagatavošanā nepieciešama pacietība, jo labu risotto nav iespējams pagatavot ātri, turklāt, tas nepārtraukti jāmaisa un jāpievieno buljons. Risotto varat papildināt ar zaļumu sviestu, pikantu garšu dos saulē kaltēti tomāti vai grillēta paprika.
Sastāvdaļas divām porcijām:
1.125 grami apaļgraudu rīsi
2.80 ml baltvīna
3. aptuveni 400-500ml buljona (es lietoju mājās gatavotu)
4. 3-4 brangas baravikas
5. 2 šķēlītes cūkas cauraudzīša vai cita žāvējuma (es lietoju žāvētu meža gaļu)
6. 1/2 liela sīpola
7. parmezāna tipa siers pārkaisīšanai
7. nedaudz sviesta vai eļļa gatavošanai, garšvielas
Smalki sagriež sīpolus un ar sviestu pannā apcep, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno rīsus, aptuveni 30 sekundes cep, tad pievieno baltvīnu. Ļauj tam izvaikot, nepārtraukti maisot. Tad rīsiem pievieno aptuveni glāzi buljona, nepārtraukti maisa un turpina gatavot pannā. Risotto jāgatavo uz mazas liesmas, ik pa laikam apmaisot un nepieciešamības gadījumā pielejot buljonu. Uz citas pannas viegli apcepam sagrieztas baravikas un gaļiņu, pievieno risotto, kad tas gatavojies aptuveni 20 minūtes.
Risotto ir gatavs, kad rīsi kļuvuši maigi un mīksti. Pirms pasniegšanas uzber rīvētu parmezāna sieru un zaļumus.
Būs gardi!