Citrusu un piparmētru kūka

Mohito kūka. cepam.lvŠī kūka sastāv no klasiska biskvīta, spirdzinoša citronu-laima krēma, maskarpones citronu krēma, kā arī piparmētru sīrupa. Dekorēšanai lietotas sakapātas piparmētras un laima miziņas. Kūka ir ļoti gaisīga un maiga, bet reizē ar izteiktu citrusa augļu garšu. Ja sīrupam pievienosiet balto rumu, kūka iegūs populārā dzēriena Mohito noti. Sastāvdaļas biskvītam (tas cepts 18cm formā):

3 olas

125 grami pūdercukura

60 grami kviešu milti (iesaku izsijāt)

65 grami kartupeļu milti (iesaku izsijāt)

1 tējkarote cepamā pulvera

Sastāvdaļas citronu- laima krēmam:

130 grami cukura

miziņa no diviem citroniem un viena laima

2 olas

30 ml svaigi spiestas citronu sulas

30ml svaigi spiestas laima sulas

190 grami sviesta

Sastāvdaļas piparmētru sīrupam:

1 citrona sula

1 laima sula

3 ēdamkarotes cukura

1 neliela sauja piparmētru lapiņas

Sastāvdaļas maskarpones krēmam:

250ml saldā krējuma

250 grami maskarpones krēms

7 ēdamkarotes (var atšķirties pēc vēlmēm) cukura

5 ēdamkarotes iepriekš minētā citronu krēma

1/3 vaniļas pāksts

tējkarote citronu miziņas

Dekorēšanā izmantots:

maza sauja svaigu piparmētru

rīvēta miziņa no četriem laimiem

Vispirms ķeramies pie biskvīta cepšanas. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumus sakuļ ļoti stingrās putās, tad kuļot lēnām ber klāt pūdercukuru, kad tas iejaukts, pa vienam pievieno olu dzeltenumus. Turpina putot. Masā iecilā kviešu miltus un kartupeļu cieti, kā arī cepamo pulveri. Masu liek cepties kūku formā. Es lietoju 18cm lielu kūku formu ar noņemamo malu, kas ir aptuveni 6cm augsta. Varat izvēlēties arī lielāku kūkas formu, bet tad atšķirsies cepšanas laiki. Šādas formas kūku cep 15 minūtes 160 grādos, tad temperatūru nedaudz paaugstina (175 grādi) un cep 25-30 minūtes. Biskvītam jāļauj pilnībā atdzist siltā krāsnī. Tikai tad to drīkst izņemt no formas un griezt trīs daļās.

Citronu laima krēmsCitronu- laima krēmu pagatavo sekojoši. Katliņā ber cukuru, pievieno citrona un laima miziņas, pievieno sulu, visu izmaisa. Pievieno olas, izmaisa, līdz masa ir viendabīga. Tad masa jākarsē nepārtraukti maisot līdz tā sabiezē un atgādina biezu, dzeltenu krējumu.

DSC_1412Tad karstajai masai pievieno sviestu un maisa, līdz gandrīz viss izkusis. Tad ņemam talkā rokas blenderi un masu blenderē 8-10 minūtes. Masa kļūs vēsāka, nedaudz blāvāka un biezāka ar daudziem gaisa burbulīšiem. Tad to ievieto ledusskapī, lai sastingst.

Tālāk jāpagatavo sīrups. Katliņā lejam citronu un laima sulu, beram cukuru. Uz lēnas uguns karsē maisot, kad cukurs izkusis pievieno piparmētru lapiņas (iemaisa sīrupā) un ļaujam tam atdzist.

Tālāk gatavo maskarpones krēmu. Sakuļam saldo krējumu, tad to pievienojam maskarponei un cukuram, visu vēlreiz sakuļam līdz izveidojies biezs krēms. Tad pievienoju atlikušās sastāvdaļas un visu kārtīgi samaisu.

Atliek likt kūku kopā!

kūkas veidošanaŅem biskvīta apakšējo ripu un aplej ar pusi no citronu-piparmētru sīrupa (piparmētru lapiņas es nelietoju). Tad ar konditorejas šprici veido šādu te maliņu no maskarpones krēma, bet tam pa vidu- biskvīta viducī klāj pusi no citronu krēma. Pa virsu liekam nākamo biskvīta ripu. Un atkal veidojam maskarpones gredzenu, kuram pa vidu ir citronu krēms. To dara, lai citronu krēms nesprauktos ārā pa kūkas malām un nebojātu ārējo malu. Virsū liekam trešo biskvīta ripu. Tad visu kūku pārklāj ar plānu maskarpones krēma kārtiņu. 15 minūtes ledusskapī ļauj sastingt.

Mohito kūka. cepam.lvTad to vēlreiz pārklāj ar atlikušo maskarpones krēmu un augšpusē veido dekorācijas. Es šo kūku rotāju ar sakapātām piparmētrām un laima miziņu.

Citronu torte. Citronu kūka. cepam.lvLai izdodas!

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s