Dārzā nogatavojas plūmes, tādēļ nolēmu pagatavot plūmju- marcipāna pīrāgu ar pūdercukuru un kanēli. Kā pamatni izmantoju rauga mīklu, kurai arī pievienoju šķipsniņu kanēļa un brūno cukuru. Tā kā vairākums plūmju vēl bija paskābas, tad baidījos vai pīrāgs nebūs pārāk skābs. Taču marcipāns lieliski līdzsvaro augļu skābumu. Pamēģini arī tu!
Sastāvdaļas:
50 grami sviesta
40 grami baltā cukura
25 grami brūnā cukura (var aizvietot ar balto)
200 grami milti
1 ola
šķipsniņa sāls
75 ml piens
5 grami sausā rauga
800 grami violeto lielo plūmju ar kauliņiem
100 grami marcipāna
1/2 tējkarote kanēļa un pūdercukurs pārkaisīšanai
Pienu uzsilda līdz ķermeņa temperatūrai (pieskaroties tas nešķiet ne karsts, ne auksts), tad tajā ieber sauso raugu, apmaisa. Tad bļodā ber miltus, cukuru-balto un brūno, šķipsniņu sāls. pievieno kausētu sviestu un olas dzeltenumu (baltumu izmantosim vēlāk). Pievieno aptuveni 1/4 tējkarotes kanēļa. Tad miltu maisījumam pievieno raugu ar pienu un visu samīca viendabīgā masā, līdz mīkla kļūst spīdīga un valga, tā vairs nelīp pie pirkstiem (3-4 minūtes). Novieto siltumā nedaudz uzrūgt (30-40 minūtes).
Tikmēr sagatavo plūmes. Tās nomazgā, nosusina un sagriež četrās daļās, izņemot ārā kauliņus.
Marcipānu sagriež mazos gabaliņos un sajauc ar olbaltumu. To visvieglāk izdarīt izmantojot dakšiņu.
Tad cepamajā formā liekam mīklu, kad tā ieklāta iesāku to vēl 15 minūtes paraudzēt siltā vietā. Tad mīklai uzziež marcipāna- olbaltuma masu.
Tad sākot no ārmalas pīrāgā kārto plūmju ceturtdaļas. Gabaliņus liek stāvus kā zieda ziedlapiņas.
Cep 175 grādos 30-35 minūtes.
Izceptu bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru un atlikušā kanēļa maisījumu.