Rudens piezogas nemanot. Dārzi piekrituši pilni āboliem, bet siltumnīcas smaržo pēc tomātu ražas. Lieli un mazi, gareni un apaļi, sulīgi un miltaini- tik dažādi un interesanti ir tomāti. Jau iepriekš esmu dalījusies ar savu iecienīto tomātu zupas recepti (atrodama bloga arhīvā), taču to iespējams pagatavot arī nedaudz savādāk- tomātus apcepot krāsnī.
Sastāvdaļas (3 porcijām):
- 1kg tomātu (es izvēlējos gan dzeltenos, gan sarkanos)
- 2 ēdamkarotes eļļas
- 3 tējkarotes balzamiko etiķa
- trīs tējkarotes cukura (izteikti saldiem tomātiem- ne vairāk kā 2 tējkarotes)
- 1 neliels sīpols
- pāris zariņi timiāna
- divas mazas ķiploka daiviņas
- 400ml dārzeņu buljona
- 50ml salds krējums
- sāls pipari
- Ieteicams- maigs fetas siers vai siera bumbiņas eļļā (4-5bag.)
Tomātus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Ķirštomātiņus atstāj veselus, kārto cepamajā traukā ar pārgriezto daļu uz augšu. Pārslaka ar 1 ēdamkaroti eļļas, cukuru, sāli, pipariem un balzamiko etiķi. Cep 170 grādu karstumā aptuveni 45-50 minūtes. Tikmēr sasmalcina sīpolu un ķiploku. Atlikušajā eļļā vispirms apcep sīpolu līdz tas kļūst caurspīdīgs, tad pievieno arī ķiploku. Kad tas izdarīts, katlā lej dārzeņu buljonu, pievieno ķiploku un sīpolu, no timiāna zariņiem, noņemam lapiņas un pievienojam buljonam. No atdzisušajiem tomātiem noņemam miziņas, ja kāds gabaliņš paliek, nav jāsatraucas, jo zupa tiks blenderēta. Tomātus pievieno zupai, vāra aptuveni 10 minūtes, tad tai pievieno saldu krējumu un fetas siera gabaliņus vai siera bumbiņas. Nepieciešami aptuveni 4-5 gabaliņi. Visu sablenderē. Pagaršojiet- ja zupai nepieciešams skābums- varat pievienot balzamiko etiķi, ja saldums-pievienojat saldo krējumu, varbūt vēl nepieciešams vēl nedaudz sāls un pipari. Šīs garšas nianses ir ļoti atkarīgas no katra ēdāja gaumes un attiecīgās tomātu šķirnes. Man patīk lietot dažādu šķirņu, krāsu un formu sajaukumus. No dzeltenajiem tomātiem zupa sanāks dzeltenīga, no tumši sarkanajiem- izteikti sārta zupa.
Lai izdodas!