Mīkstas, maigas kanēļmaizītes. Un ja vēl tām pievieno karameļu mērci un grauzdētus pekanriekstus..izcila kombinācija. Garšo gan lieliem, gan maziem kārumniekiem.
Sastāvdaļas (12 maizītēm):
- 300 grami milti (nedaudz mīklas rullēšanai)
- 4 grami sausā rauga
- 3.120ml piena
- 40 grami ļoti mīksta sviests
- 35 grami cukura (ideālā kombinācija- 15 grami brūnā cukura, 20 grami baltā cukura)
- naža gals sāls
- viena ola un viens olas dzeltenums
Pildījums:
- 80 grami brūnā cukura
- viena liela ēdamkarote kanēļa
- 60 grami sviesta
- 5 ēdamkarotes piena
Glazūra:
- 110 grami cukura
- 30grami ūdens
- 40 grami saldā krējuma
- 70 grami sviesta
- sauja pekanriekstu
Pagatavojam maizīšu mīklu. Uzsilta pienu līdz tas kļuvis maigi silts. Lej bļodā, pievieno sauso raugu un ļauj iedarboties divas, trīs minūtes. Pievieno cukuru, olas, sāli, mīkstu sviestu, visu samaisa. Tad pakāpeniski pievieno miltus. Kad mīklu vairs nevar samaisīt ar karoti, tad pievieno atlikušos miltus un mīca mīklu ar rokām aptuveni 5 minūtes. Tā no sākuma šķiet pašķidra un lipīga, taču mīcot kļūst elastīga un spīdīga. Tad to noliek uzrūgt aptuveni 1 stundu siltā vietā.
Tikmēr pildījumam mīkstu sviestu sajauc ar cukuru un kanēli. To visvieglāk izdarīt ar dakšiņu.
Kad mīkla uzrūgusi, to izrullē garenā taisnstūrī. Aptuveni 0,4-0,5 cm biezumā. Apziež ar sviesta-kanēļa maisīju. Mīklu sarullē rullītī- tādā garā desā, kuru ar asu nazi sagriež 12 gabaliņos. Kad maizītes saliktas uz cepamās pannas, ļauj tām uzrūgt 25 minūtes. Tad tās cep aptuveni 30 minūtes 180 grādos, līdz tās ir zeltaini brūnas. (tās nav jāapsmērē ar olu)
Kamēr maizītes cepas, pagatavojiet karameļu mērci. Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un uz vidējas uguns vāra, maisot līdz cukurs izkusis. Tad to vairs nemaisa, bet ļauj lēni palikt brūnam. Kad cukurs ieguvis karameļu brūno krāsu, to noņem no uguns un nekavējoties pievieno saldo krējumu. Uzmanību, masa uzburbuļos! Nekavējoties visu samaisa un pievieno sviestu. Visu atkal izmaisa. Esiet piesardzīgi, cukura masa ir karsta!
Kad maizītes gatavas tās apsmērē ar pienu, lieto konditorejas otiņu. Nebaidieties, piens iesūksies maizītēs un darīs tās īpaši maigas un mīkstas.
Pēc brīža tās pārlej ar karameļu mērci un apber ar sasmalcinātiem, pannā apgrauzdētiem pekanriekstiem (grauzdēšanai es nelietoju taukvielas).
Tas arī viss. Gardas un mīkstas kanēļmaizītes būs gatavas. Vienīgais mīnuss- tās tiek apēstas ātrāk, nekā tās paspēju uztaisīt.
Lai garšo!