Kad biju maza, vietējā veikalā Ziemassvētku laikā varēja iegādāties lielos gabalos sagrieztus mīksto piparkūku raušus. Mīkstus, aromātiskus un pikantus, bet ne ļoti saldus. Šo lielo, mīksto piparkūku var cept gan taisnstūra formā, gan apaļā kūkas formā un sagriezt kā kūku. To var papildināt ar riekstiem, rozīnēm un cukādēm un glazēt ar šokolādi. Sastāvdaļas (22-24 cm diamtra kūkas formai, 25x35cm formai- sastāvs jādubulto):
- 250 grami miltu
- 145 grami cukura
- 60 grami medus
- 1,5 ēdamkarotes kakao
- 1,5 ēdamkarotes piparkūku garšvielas
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 250ml piena
- 2 ēdamkarotes eļļas
Vienā bļodā samaisa miltus, cukuru, kakao, piparkūku garšvielas un cepamo pulveri. Katliņā uz lēnas uguns liek pienu, medu un eļļu. To visu uzsilda līdz piens kļuvis patīkami silts, bet ne karsts. Tad to lēnām maisot pievieno miltu maisījumam. Kad masa kļuvusi viendabīga un bez kunkuļiem, to pilda cepamajā formā, kura izklāta ar cepamo papīru.
Cep 175 grādos, 30-35 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
Es gatavo piparkūku rausi pārlēju ar kausētu šokolādi un izdekorēju ar lobītām mandelēm.
Paldies par labu recepti, ātri un garšīgi!