Sākoties adventes laikam gribas palutināt savus mīļos ar ko gardu, bet vienkārši pagatavojamu. Chouquettes ir interesanti, mazi, gaisīgi franču gardumi. Tie pagatavoti no plaucētās mīklas, līdzīgi kā eklēri, tomēr šiem gardumiem nav pildījuma. Jā, tiem ir tukšs viducītis, bet tos pagaršojot ir skaidrs, ka pildījumu nemaz nevajag. Chouquettes nav ne cepumi, ne maizītes, bet kaut kas neparasti gards. To sastāvā nav pārlieku daudz cukura un visas sastāvdaļas ir vienkārši pieejamas. Bet bērni par tiem ir patiešām sajūsmā, un es arī:
Sastāvdaļas (aptuveni 40-50 gabaliem):
- 1.250ml ūdens
- 60 grami sviests
- 125 grami miltu
- 50 grami cukura
- šķipsniņa sāls
- 4 olas
- 1 ola apsmērēšanai
- cukura pērlītes dekorēšanai
Visas sastāvdaļas ieteicams sagatavot jau iepriekš. Katliņā lej ūdeni, pieliek sviestu, cukuru un sāli. Visu uz lēnas uguns karsē līdz sviests un cukurs izkusis. Kad šķidrums sāk vārīties, tajā strauji ieber miltus. Noņem no karstuma un nepārtraukti maisa. Masu maisa līdz pazūd visi kunkuļi, tad pēc brīža mīkla saveļas vienā bumbā, bet katliņa apakšā veidojas tāda neliela, balta kārtiņa. Mīklas bumbai jābūt diezgan stingrai un gludai. Tad mīklu nedaudz atdzesē- aptuveni 4-5 minūtes.
Tad mīklā pa vienai iemaisa olas un mīklu strauji maisa ar putojamo slotiņu līdz olas ir pilnībā sajaukušās ar pārējo masu. Tad pannu apklāj ar cepamo papīru un uz tā liek mazas mīklas piciņas. Es mīklu ņemu aptuveni 3/4 no tējkarotes, jā tik maz. Gardumus viegli apsmērē ar sakultu olu, to dara maigi. Katru mīklas gabaliņu apber ar cukura pērlītēm un cep 175 grādos aptuveni 20 minūtes.
Kādu brīdi atstājiet chouquettes krāsnī ar atvērtām durtiņām, jo ja tās nebūs pietiekami izceptas un strauji mainīs temperatūru, tad bumbulīši var saplakt. Tādēļ reizēm labāk bumbiņas pacept kādu minūti ilgāk.
Lai izdodas!