Torte Cielaviņa

Cielaviņa. cepam.lv“Uzcep man Cielaviņu. Nu tādu kā veikalā..nē, vēl labāku! Varēsi?”: un es ļāvos izaicinājumam. Sanāca neprātīgi gardi un nemaz nebija tik sarežģīti kā gaidīju. Receptei iedvesmojos no piegalda.lv, bet to mainīju tā teikt “pa savai gaumei”.

Sastāvdaļas diviem bezē:

  1. 380 grami cukura
  2. 6olu baltumi
  3. 2 lielas ēdamkarotes kartupeļu miltus
  4. 170 grami lazdu riekstu
  5. 30 grami zemesriekstu
  6. šķipsniņa sāls
  7. nedaudz sviesta cepamā papīra ietaukošanai

Sastāvdaļas šokolādes krēmam:

  1. 6 olu dzeltenumi
  2. 4 ēdamkarotes cukura
  3. 40 grami ūdens
  4. 450grami mīksta sviesta
  5. 5 lielas ēdamkarotes kakao
  6. 150 grami iebiezinātā piena ar cukuru (lietoju vārītu)

Rotāšanai:

  1. 150 grami tumšās šokolādes
  2. 100 ml saldā krējuma
  3. ogas

 

olbaltums cielaviņaiEs katru biskvītu cepu atsevišķi, tādēļ minētās bezē sastāvdaļas sadalīju uz divi (katrai ripai 3 olas baltumi). Riekstus sasmalcina un liek apbrūnināties pannā uz kuras uzklāts cepamais papīrs. Es riekstus apbrūnināju cepeškrāsnī. Tikai esiet uzmanīgi, lai rieksti neapdeg. Tad uz cepamā papīra ar zīmuli uzzīmējiet ripu 26cm diametrā, tas palīdzēs izcept glītas ripas. Otru cepamā papīra pusi ietauko ar sviestu. Tas ir ļoti svarīgi, jo tas palīdzēs bezē pavisam vienkārši dabūt nost no cepamās virsmas. Olas baltumam piemet mazu šķipsniņu sāls un puto līdz tas ir vidēji stingrās putās, pievieno cukuru un turpina kult. Kad olbaltums ir pavisam stingrs (jākuļ ilgi, kopumā līdz pat 10 minūtēm, tikai tad bezē saglabās savu formu), tajā maigi iecilā grauzdētos riekstus un kartupeļu cieti. Uzmanīgi bezē masu klāj uz uzzīmētā apļa un cep 150 grādos 15 minūtes, tad karstumu samazina līdz 100 grādiem, un cep 1stundu. Tad karstā krāsnī bezē ripu atstāj atdzist aptuveni 4 stundas. Tad gatavo nākamo ripu.

riekstu bezēTikmēr pagatavo šokolādes krēmu. Bļodiņā ar mikseri sakuļ olu baltumus, noliek malā. Katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni. Karsē līdz cukurs pilnībā izkusis, ūdens sācis vārīties. Tad karsto sīrupu ļoti tievā strūkliņā lej olas dzeltenumā, kuru puto ar lielāko ātrumu. Olas dzeltenums kļūs tumīgs un gaišs.

cepam.lvTad masai pievieno mīkstu, gabaliņos sagrieztu sviestu, kakao un kondensēto pienu. Visu sakuļ stingrā krēmā, kuru liek atdzesēties ledusskapī, lai tas kļūtu cietāks.

Tikmēr gatavo šokolādes glazūru. Katliņā uzkarsē saldo krējumu, kad tas gandrīz sāk vārīties, noņem no karstuma un iemaisa gabaliņos salauztu šokolādi. Maisa līdz tā pilnībā izkūst un vienmērīgi sajaucas ar saldo krējumu.

torte cielaviņaLiekam torti kopā. Uzmanīgi ceļam bezē, virsū klājam pusi no šokolādes krēma. Tad liekam otru bezē kārtu, kuru pārklājam ar šokolādes glazūru. No šokolādes krēma izspiež nelielas rozītes. Es kūku dekorēju ar svaigām ogām. Katru reizi tā sanāk nedaudz savādāka.

Cielaviņa. cepam.lv

Lai izdodas!

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. lazdu riekstus grauzde ar visu miziņu?

    1. Jā, tieši tā. Tad tiem saglabājas izteiktāka garša. Bet varbūt var mēģināt arī bez miziņas.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s