Citronu tarte

DSC_0354.JPGCitronu tartē apvienota kraukšķīga pamatne, skābeni salds citronu pildījums un gaisīga olbaltumu cepurīte. Esmu šo tarti vairākas reizes ēdusi Francijā un gribu ar tās recepti iepazīstināt arī jūs.

Pamatnei (24-26cm diametrā):

  1. 200 grami milti
  2. šķipsniņa sāls
  3. 120 grami ļoti mīksta sviesta
  4. 70 grami cukura
  5. 16 grami mandeļu milti (vai kviešu miltu)
  6. 1 ola

Citronu krēmam:

  1. 4 olas
  2. 120 grami cukura
  3. 80 ml citronu sulas (aptuveni no 3 citroniem)
  4. 120 ml saldais krējums
  5. 1 pilna tējkarote citronu miziņas

Olbaltumu cepurītei:

  1. 6 olas baltumi
  2. 165 grami cukura

 

Pamatnes sastāvdaļas samīca viendabīgā masā, izveido mīklas bumbu, aptin ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī atdzist vismaz 30 minūtes. Mīklu izrullē un ieklāj formā (visvieglāk mīklu izrullēt starp divām cepamā papīra kārtām). Vēlams to atkal uz 30 minūtēm ielikt ledusskapī. Tad to sadursta ar dakšiņu un cep 15 minūtes 180 grādos.

Tikmēr pagatavo pildījumu. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno saldo krējumu, citronu sulu un miziņu. Ieklāj izceptajā pamatnē un atkal cep 30 minūtes.

DSC_0333.JPG

 

Lai pagatavotu gaisīgo olbaltumu cepurīti, bļodā ber cukuru un iesit 6 olu baltumus. Visu liek ūdens peldē, nepārtraukti maisot masu. Nekuļ, bet tikai maisa!! Šis process jāturpina līdz pilnībā izkūst bļodas dibenā esošas cukurs. To vislabāk var pateikt, ja olbaltumā iemērc pirkstu un patausta vai cukurs pilnībā izkusis. Cik tas ātri notiks, atkarīgs no ūdens karstuma uz kura sildiet olu baltumus. Kad cukurs izkusis to nekavējoties puto līdz izveidojas stingras putas. Šāds process olu baltumus padarīs stingrus un gaisīgus. Ja vēlaties olu baltumu cepurīti karamelizēt, tas uz īsu brīdi jāieliek krāsnī grilla režīmā. Esiet ļoti uzmanīgi, lai kūka neapdeg.

 

Būs gardi!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s