Šo interesanto pīrāgu es pagatavoju no sāļās smilšu mīklas pamatnes, burkānu, cukīnī un baklažānu strēmelītēm. Garšu papildina olu un siera pildījums. Dārzeņu pīrāgu var ēst gan siltu, gan aukstu, tas ir sātīgs un izskatās gana neparasti.
Sastāvdaļas (24cm diametra formai):
- Mīklas pamatnei:
- 220 grami milti
- 90 grami mīksta sviesta
- šķipsniņa sāls
- viena maza ola
- 1-2 ēdamkarotes piena
Pildījumam:
- paliels baklažāns
- viens vidēja izmēra cukīnī (aptuveni 20-25cm garš)
- trīs vai četri burkāni
- 150 grami skāba krējuma
- 2 olas
- 150 grami viegli kūstoša sarīvēta siera
- sāls, pipari un garšvielas, piemēram, baziliks un timiāns
- 1 ēdamkarote eļļas apsmērēšanai
- Vispirms pagatavo mīklas pamatni. Miltus samaisa ar sāli, pievieno olu un mīkstu sviestu. Pievieno pienu. Mīklu samīca, līdz tā ir viendabīga un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm apklātu ar pārtikas plēvi. Mīklu ieklāj formā, pamatni nedaudz sadursta ar dakšiņu un cep 180 grādos 10 minūtes.
- Tikmēr veido dārzeņu strēmelītes- to dara ar dārzeņu mizojamo nazīti. Nomizo burkānu, nogriež tā galus un turpina to mizot ar dārzeņu mizojamo nazīti, tā lai veidotos aptuveni vienādas strēmelītes. Cukīnī nomazgā, nogriež galus un mizo šķēlīti pa šķēlītei- tā lai katrai šķēlītei būtu neliela zaļa maliņa. Tāpat rīkojas ar baklažānu. Baklažāna šķēlītes ieteicams nedaudz apbērt ar sāli, ļaut 10 minūtes ievilkties un tad nosusināt ar papīra dvieli.
- Pildījumam sakuļ olu, pievieno sarīvētu sieru, sāli, piparus, garšvielas un skābu krējumu. Pagaršojot pildījumam jāgaršo sāļi un pikanti. Pildījumu ielej mīklas pamatnē.
- Dārzeņus tin spirālē, pamīšus liekot burkānus, baklažānus un cukīnī. Kad izveidota plaukstas lieluma spirāle, to liek mīklas pamatnē un atlikušās dārzeņu strēmelītes turpina likt tai riņķī.
- Kad dārzeņu strēmelītes savītas, tās pirms cepšanas ieteicams nedaudz apsmērēt ar eļļu, pārbērt ar pipariem un nedaudz sāls.
- Izveidoto pīrāgu cep 40-50 minūtes 180 grādos.
Būs gardi!