Šajos cepumos apvienotas pilngraudu auzu pārslas, ķirbju un sezama sēklas, linsēklas un saulespuķu sēklas, mandeļu skaidiņas un zemesrieksti. Visam pāri- nedaudz tumšās šokolādes. Visi rieksti un sēkliņas tiek nedaudz apgrauzdēti, tādējādi cepumi kļūst kraukšķīgi un īpaši gardi.
Sastāvdaļas:
- pusglāze mandeļu skaidiņas
- pusglāze zemesriekstu bez miziņām
- pusglāze saulespuķu sēklas
- pusglāze ķirbju sēklas
- 1/4 daļa glāzes linsēklu
- 1/4 daļa glāzes sezama sēklas
- 1 glāze (100 grami) ātri vārāmās auzu pārslas
- 1,5 glāze (190 grami) pilngraudu auzu pārslas
- 3 olas
- 1 glāze (200 grami) cukura
- 150 grami sviesta
- 70-100 grami tumšās šokolādes cepumu rotāšanai
Sēklu un riekstu daudzuma attiecības iespējams mainīt atkarībā no jūsu gaumes, taču to kopējam daudzumam jāatbilst 2,5 glāzēm.
Ar asu nazi vai virtuves kombainu sasmalcina mandeļu skaidiņas un zemesriekstus. Tad pannā ber zemesriekstus, saulespuķu sēklas, apbrūnina. Kad tie sāk kļūt viegli brūni, pievieno arī mandeļu skaidiņas, ķirbju sēklas, linsēklas un sezama sēkliņas. Visu vienmērīgi apgrauzdē un tad noliek atdzist. Atsevišķi apgrauzdē auzu pārslas- uzkarsētā pannā izkausē 75 gramus sviesta un patstāvīgi maisot apgrauzdē auzu pārslas.
Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un atlikušo sviestu, līdz izveidojas gaisīga masa. Olu masai pievieno sēkliņas un riekstus. Visu izmaisa. Sakuļ olas baltumu stingrās putās un iecilā sēklu maisījumā. Lai gan šajā brīdī šķiet, ka cepumi neturēsies kopā, taču cepot maisījums kļūs viendabīgāks.
Ar ēdamkaroti sēkliņu un riekstu masu kārto uz pannas nelielās kaudzītēs, cepamajā pannā obligāti jālieto cepamais papīrs. (Es izmantoju apaļas cepumu formiņas, lai tie būtu glītāki. Cepumu masu ar ēdamkaroti iespiež metāla formiņā (gredzenā), tad to noņem.)
Cepumus cep 180 grādos aptuveni 13-15 minūtes. Kad cepumu maliņas kļūst viegli brūnas, tie ir gatavi. Ieteicams atļaut cepumiem nedaudz atdzist, pirms tos noņemiet no pannas.
Kad cepumi atdzisuši, tiem pārlej ūdens peldē kausētu tumšo šokolādi.
Būs gardi!
Kāpēc jāmiksē pilngraudu un ātri vārāmās pārslas? Var tikai pilngraudu?
Ātri vārāmās auzu pārslas labāk uzsūc sviestu un olas un masa labāk turas kopā. Lietojot tikai pilngraudu pārslas nasa var neturēties kopā!
Tā ir gan- gribēju kā veselīgāk jeb ar pilngraudu pārslām, bet sanāca tikai tāda putra, kas neturās kopā 😦