Franču sīpolkūka no Elzasas

Mani saintereģēja šis nosaukums- sīpolkūka. Kurš gan nezina Francijā iecienīto sīpolzupu, taču par kūku gan neko līdz šim nezināju. Vispār jau dīvaini- es šo pīrāgu vai savdabīgu picu par kūku vis nesauktu. Bet lai nu tas paliek interneta tīmekļa ziņā, kur arī smēlos šo ideju. Šī sīpolkūka, manuprāt, ir piemērota ja gatavojaties ar draugiem iemalkot baltvīnu, un nepieciešamas kādas interesantas uzkodas. Taču, lai gan cerēju, šī sīpolkūka noteikti nespēj izkonkurēt picu vai sāļo plātmaizi. Bet nu interesanta un neparasta alternatīva gan.

Sastāvdaļas:

150 g kviešu milti

150 g rudzu milti (ja nav pieejami, tad var lietot arī rupja maluma kviešu miltus)

250 g ūdens

20 g raugs

sāls, cukurs, malti melnie pipari

500 g sīpoli

150 g žāvēta caurauguša gaļas gabaliņa

300 g skāba krējuma

3 tējkarotes ķimenes

viena neliela čili pāksts (ja mīlat asāku ēdienu)

Pagatavojam mīklu: Miltus beram bļodā, vidū izveido bedrīti, tajā sadrupina raugu. Virsū uzkaisa apmēram pustējkaroti cukura un pielej apmēram 40 ml silta ūdens. Nedaudz samaisa, tā lai raugs varētu izšķīst. Ļaujam visam pastāvēt 15 minūtes.

Pievienojam 1/2 tējkaroti sāli. Tad visu rūpīgi iejauc miltos. Ņem apmēram 200 ml silta ūdens, lēnām lej klāt miltu masai, jauc līdz izveidojusies vijīga mīkla, kuru jāmīca līdz tā vairs nelīp pie rokām. Izveidojam kukulīti un ļaujam tam uzrūgt 30-40 minūtes.Tajā laikā sagriežam sīpolus, vispirms uz pusēm un tad smalkās šķēlītēs. Sīki sagriež arī gaļu.  Pannā apcep sīpolus līdz tie ir caurspīdīgi zeltaini. Pievieno kubiņos sagriezto gaļu. Apcep, pievieno ķimenes, sāli, piparus, kā arī sīki sagrieztu čili pipariņu (ja esat iecienījuši pikantu ēdienu).Uzrūgušo mīklu veido uz pannas, kurā iesaku ieklāt arī cepamo papīru. Kad izveidota plātmaizes forma, mīklai virsū ziežam skābo krējumu. Apkaisam ar šķipsniņu sāls un pipariem. Virsū liek saceptos sīpolus un gaļu.Visu liek cepties krāsns zemākajā daļā 200 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes.

Labu apetīti!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s