Mani saintereģēja šis nosaukums- sīpolkūka. Kurš gan nezina Francijā iecienīto sīpolzupu, taču par kūku gan neko līdz šim nezināju. Vispār jau dīvaini- es šo pīrāgu vai savdabīgu picu par kūku vis nesauktu. Bet lai nu tas paliek interneta tīmekļa ziņā, kur arī smēlos šo ideju. Šī sīpolkūka, manuprāt, ir piemērota ja gatavojaties ar draugiem iemalkot baltvīnu, un nepieciešamas kādas interesantas uzkodas. Taču, lai gan cerēju, šī sīpolkūka noteikti nespēj izkonkurēt picu vai sāļo plātmaizi. Bet nu interesanta un neparasta alternatīva gan.
Sastāvdaļas:
150 g kviešu milti
150 g rudzu milti (ja nav pieejami, tad var lietot arī rupja maluma kviešu miltus)
250 g ūdens
20 g raugs
sāls, cukurs, malti melnie pipari
500 g sīpoli
150 g žāvēta caurauguša gaļas gabaliņa
300 g skāba krējuma
3 tējkarotes ķimenes
viena neliela čili pāksts (ja mīlat asāku ēdienu)
Pagatavojam mīklu: Miltus beram bļodā, vidū izveido bedrīti, tajā sadrupina raugu. Virsū uzkaisa apmēram pustējkaroti cukura un pielej apmēram 40 ml silta ūdens. Nedaudz samaisa, tā lai raugs varētu izšķīst. Ļaujam visam pastāvēt 15 minūtes.
Pievienojam 1/2 tējkaroti sāli. Tad visu rūpīgi iejauc miltos. Ņem apmēram 200 ml silta ūdens, lēnām lej klāt miltu masai, jauc līdz izveidojusies vijīga mīkla, kuru jāmīca līdz tā vairs nelīp pie rokām. Izveidojam kukulīti un ļaujam tam uzrūgt 30-40 minūtes.Tajā laikā sagriežam sīpolus, vispirms uz pusēm un tad smalkās šķēlītēs. Sīki sagriež arī gaļu. Pannā apcep sīpolus līdz tie ir caurspīdīgi zeltaini. Pievieno kubiņos sagriezto gaļu. Apcep, pievieno ķimenes, sāli, piparus, kā arī sīki sagrieztu čili pipariņu (ja esat iecienījuši pikantu ēdienu).
Uzrūgušo mīklu veido uz pannas, kurā iesaku ieklāt arī cepamo papīru. Kad izveidota plātmaizes forma, mīklai virsū ziežam skābo krējumu. Apkaisam ar šķipsniņu sāls un pipariem. Virsū liek saceptos sīpolus un gaļu.
Visu liek cepties krāsns zemākajā daļā 200 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes.