Svaiga gaļa, jeb kā un kur to dabūt

Par laimi mēs vairs nedzīvojam ledus laikmetā, kad bija pašiem rokās jāņem šķēps un jādodas medīt lielo, spalvaino mamutu. Tagad mēs rokās ņemam iepirkumu sarakstu un maku un dodamies uzbrukumā veikalu plauktiem. Taču tur mūs reizumis sagaida pārāk plaša izvēle un pārdevēja, kura neziņā rausta plecus.

Ko darīt, ja nav ne jausmas, vai izvēlētais gaļas gabals ir svaigs  vai vitrīnā stāvējis dienām ilgi? Manas vecmāmiņas pavārgrāmatā minēta noslēpumaina ” is” metode. Zem šī burtu salikuma slēpjas gaužām vienkāršs princips- izskats un smarža. Tātad gaļas produkta svaigumu nosaka pēc tā izskata uz smaržas īpatnībām. Kā tad jāizskatās svaigai, labas kvalitātes gaļai? Pirmkārt, jānovērtē vai tai nav sažūšanas pazīmju, gaļas malas nav kļuvušas tumšākas un tās ir ar viendabīgu krāsu. Iesaku straujiem soļiem atstāt veikalu, ja gaļa mirgo visās varavīksnes krāsās. Piemēram, lielopu gaļai jābūt sārtai ar smalku šķiedru. Jo lielāka šķiedra, jo tās pagatavošana prasīs ilgāku laiku, rezultāts būs sīkstāks. Ja starp muskuļiem ir plānas tauku nogulsnītes (marmorizējums) tad gaļa būs sulīgāka un mīkstāka. Par jēra gaļas svaigumu liecina viendabīgi, gaiši tauki un maiga, rozīga krāsa. Runājot par smaržu, iesaku uzmanīties no asām, izteiktām aromām. Arī etiķa smarža neliecina ne par ko labu. Taču jāatzīst, ka tikai retais pircējs lūgs pārdevējais iedot iecerēto gabalu paostīt. Bet arī pataustot,ja bedrīte, kuru iespiežat ar pirkstu atgriežas atpakaļ, var secināt, ka gaļa ir svaiga. Manuprāt jau cilvēki visbiežāk nopērk nevis vecu, bet gan konkrētajam nolūkam nepiemērotu gaļas gabalu.Piemēram, no gaļas kas vairāk piemērota malšanai cenšas pagatavot karbonādi. Tādēļ, ja ir ieplānotas īpašs ēdiens, ieteiktu rūpīgi ievērot arī piemērotu gaļas veidu, kas parasti tiek minēts receptē. Nu un tagad uz veikalu, marš! Nu pag, pag, nekā nebij! Vienkāršu iepirkšanos var padarīt par ineteresantu nodarbi. Piemēram, atrodot savu pārdevēju, kurš ar laiku var kļūt par jūsu labāko padomdevēju. Piemēram, centrāltirgū iespējams atrast pārdevējas, kuras tiešām pārzin savu arodu. Ja izdosies tādu atrast, tad droši varat viņai stāstīt, ko esat nolēmuši pagatavot, un viņa ieteikt piemērotāko produktu tā pagatavošanai. Ja pirkums izdevies, tad arī nākamreiz dodieties pie šī pārdevēja, neaizmisrtot pateikt, paldies par lielisko padomu. Un jā, ir arī pircēji, kuri savām iecienītajām pārdevējām pateicībā par lieliskjiem ieteikumiem, nes šokolādi vai citus niekus. Bet neuztraucieties, laba pārdevēja būs priecīga arī par jūsu sirsnīgo smaidu un lielu paldies. Nebaidiesties, labus padomdevējus var sastapt pat visneiedomājamākajās vietās. Lūdziet, un jums tiks dots! 😀

 

Un tagad gan maku zobos un pēc sava mamuta, marš!

 

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

w

Connecting to %s