Biezpiena un šokolādes tarte (pīrāgs)

Tarte ir franču pīrāgs, kuru pagatavo ar smilšu mīklas pamatni un dažādiem pildījumiem- gan sāļiem, gan saldiem. Vispirms izmēģināju pagatavot šo pīrāgu ar šokolādes pildījumu, kurš bija mīksts un gaisīgs. Taču secināju, ka priekš manis šāda šokolādes izvirtība ir par traku. Bet rūdītākie šokolādes mīlētāji var pagatavot arī tādu, šajā receptē minētās šokolādes pildījuma sastāvdaļas reizinot ar trīs.

Tad mani ģimenes locekļi ieteica šokolādes kombināciju ar biezpienu. Un tā kā bija jādodas ciemos, tad arī pīrāgu noformēju kā ziedu par prieku nama tēvam. Jo ēšana ir ne tikai bauda ar mēli un vēderu, bet arī ar degunu un acīm.

Sastāvdaļas smilšu mīklas pamatnei:

1.340g milti

2. 2 olas

3. 50 grami balta cukura

4.50 grami brūna cukura

5.150 g sviests (auksts un sakapāts)

6. šķipsiņa sāls

Sastāvdaļas biezpiena masai:

1. 300g biezpiena (samalts ar gaļmašīnu, izberzts caur sietu vai virtuves kombainu)

2. divas saujas rozīņu (ieteicams izmērcēt tumšajā rumā)

3. paciņa vanilīna cukura (2 tējkarotes)

4. 100 grami cukura (atkarībā no tā cik saldu kūku vēlies)

5. 100g saldā krējuma

Sastāvdaļas šokolādes masai:

1. 50 grami šokolādes(ieteiktu neizvēlēties piena)

2. 1 ola

3. 1 ēdamkarote skāba krējuma

4. 2 ēdamkarotes kakao

5. 50 g sviests

6. 70 g cukura

Vispirms veidojam smilšu mīklu. Miltus ieber bļodā, vidū liek sakapātu sviestu un cukuru, sāli. Visu sadrupina, tad iesit olas un mīklu mīca. To jādara maigi un rūpīgi. Mīklu nedrīkst pārmīcīt, citādi pīrāgs iznāks sīksts un vairs nebūs kraukšķigs. Kad mīkla gatava izveido bumbu un pārklāj ar pārtikas plēvi, noliek vēsumā un apmēram stundu ļauj atpūsties.

Pēc tam mīklu izrullē un ar ruļļa palīdzību ieceļ labi ietaukotā formā. Izlīdzina un pielabo maliņas.Tad pamatni cep 210 grādu karstā krāsnī, 10 minūtes. Ir pavāri, kuri pirms cepšanas virs mīklas ieklāj cepamo papīru un ieber speciālas cepamās pupiņas, to dara, lai mīkla cepšanas laikā neuzceltos. Taču, manuprāt, ja esat mīklu izrullējuši vienādi gludu, tad var iztikt arī bez šī trika.

Tālāk taisam biezpiena masu. Vispirms iemērcam rozīnes (vislabāk tumšajā rumā). Tad sakuļam olas ar cukuru līdz izveidojas gaiša, gaisīga masa.Pievienojam saldo krējumu un iecilājamtajā jau sastrādātu biezpienu. Ja biezpienu iepriekš nebūsit apstrādājuši, masa būs graudaināka, bet tikpat garda.

Tālāk gatavo šokolādes masu. Ūdens peldē izkausē sviestu, šokolādi un kakao.Citā bļodiņā samaisam pārējās sastāvdaļas- olas, krējumu un cukuru. Kad šokolāde nedaudz atdzisusi strauji maisot savienojam abas masas. Šokolādes pilījums gatavs.Tad nu atliek visu savienot vienā ēdienā. Biezpiena masā iejaucam rozīnes un pildam izceptajā smilšu mīklas pamatnē.Tad ar šokolādes masu sākam no tartes viduča zīmēt tādu kā spirāli jeb rozi.varam pīrāgu jeb tarti cept arī šādu vai arī ar irbulīša palīdzību izveidot ziedu. To dara no malām it kā tarti dalot gabalos- ar irbulīti velkam līnijas no malām uz centru.Kad zīmējums gatavs, liekam brīnumu cepties 150 grādu temperatūrā 50 minūtes. Pēc šī pīrāga pagatavošanas mana virtuve izskatījās kā pēc sprādziena taču arī garšas uzliesmojums manā mutē, nbaudot šo tarti, nebija mazāks.Labu apetīti!

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Pie biezpiena masas minētas olas, bet nav norādītas cik…

    1. Atvainojos. Jāliek viena liela ola vai divas maziņas.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s