Gaileņu saldā krējuma mērce

Kādu dienu pie manis atnāca tētis ar diviem dārgumiem- mellenēm un pirmajām šī gada gailenēm. Manuprāt, šādas mazas, zeltaini dzeltenas sēnītes ir pagatavojamas tikai vienā veidā- burvīgā mērcītē, kas ļauj izcelties gaileņu garšai un lieliski sader ar jaunajiem kartupelīšiem vai tiek pasniegta uz grauzdētas graudu maizes šķēles. Pagaidām gaileņu cenas ir augstas, tādēļ jātur īkšķi, lai rudenis būtu mitrs un silts, tad varēsim gan pielasīt pilnus groziņus, gan sagatavot tās ziemai.

Sastāvdaļas:

1. puslitrs gaileņu

2. puse vidēja lieluma sīpola-smalki sagriezts

3. 200 g saldā krējuma

4. sāls (1/4 daļa tējkarotes) un universālā garšviela jeb tā sauktā vegeta. Es izvēlos Gefro firmas bioloģisko garšaugu maisījumu

5. ēdamkarote sviesta

6. 2 ēdamkarotes milti

Sēnes sagriežam vienādos gabaliņos. Meža sēnes nemazgā, ja tajās ir kāds netīrums to var viegli notraust ar nelielu birstīti vai arī mitru dvieli. Liekam pannā un pievienojam sviestu. Sviests sēņu mērcei dos labu garšu, tādēļ iesaku izvēlēties tieši to, nevis eļļu. Cepam.Pievienojam smalki sagrieztu sīpolu un sāli. Pēc dažām minūtēm no sēnītēm izdalās nedaudz šķidruma. Tam obligāti jāļauj izvārīties, citādi gaileņu mērce būs rūgta. Kad sula izvārījusies, sīpoli kļuvuši caurspīdīgi,  sēnītes zeltainas pievienojam saldo krējumu.

Tad pievienojam 2 ēdamkarotes miltu un divas ēdamkarotes ūdens- mērce būs diezgan bieza. Iekaisam vegetu. Ja vēlaties pavisam šķidru mērci, miltus var arī nelikt vai pievienot, piemēram, 1 ēdamkaroti miltu. Visu rūpīgi izmaisam, kad parādījies pirmais burbulītis, mērcīte gatava.Tas arī viss! Laiks baudīt!

Advertisements

8 Comments Add yours

  1. Ieva saka:

    Paldies par padomu, ka šķidrumam pilnīgi jāizvāras. Man sanāca rūgtas un tagad zinu kādēļ. Paldies, Ieva

  2. sirdsdomas saka:

    Paldies par receptīti ar visām bildēm :)Tikko pagatavoju 🙂 Ļoti gardi, paldies 🙂

  3. Vilnis saka:

    Pirmo reizi kaut ko tādu taisīju, izmantoju šo un recepti sanāca ļoti garšīgi, vienīgi, smiltis starp zobiem šņirkstēja.

  4. linda saka:

    Es pieberu druscin maltus melnos piparinus un wel treknu pienu wisam ieprieks minetam! Bet ta jau gaumes lieta! 😉

  5. Vecpuisis saka:

    Nu meiginasu uztaisiit izklausas elementari…Cerams ,ka piemie kakeni nebuus jaslicina:)

  6. Zane saka:

    Paldies – ļoti, ļoti garšīgi!
    Vienīgi – es miltus liku klāt vēl pirms saldā krējuma, tad nav jāuztraucas, ka var izveidoties kunkuļi..

  7. js saka:

    Super garšīgi! Vegetas vietā izmantoju dabīgo Anniņas piedevu bez sāls/cukura, ka arī svaigi maltus piparus

    1. Patiesībā manā virtuvē Vegetu tās tradicionālajā izpratnē atrast nevar, jo lietoju ekoloģisku buljona garšvielu vai to pašu Anniņu bez sāls. Vienmēr lielu uzmanību pievēršu garšvielām un to sastāviem. Tomēr tā kā zinu, ka daudzi tomēr izvēlas lietot Vegetu, tad izvēlējos minēt to. Turklāt uzreiz top skaidrs par kāda tipa garšvielām es stāstu 🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s