Man vienmēr licies, ka medus kūkas pagatavošana ir sarežģīts, laikietilpīgs un arī dārgs pasākums- tātad tas nav domāts man. Bēēt, nekā. Izlasījusi dažnedažādas receptes nonācu pie kādas ļoti vienkāršas, īsā laikā pagatavojamas un arī salīdzinoši lētas kūkas receptes. Tā kā šī kūka, manuprāt, der arī cilvēkiem, kuri līdz šim nav uzdrīkstējušies cept tortes, taču vēlas jaunajā gadā izmēģināt ko jaunu. Un ticiet man, ar katru nākamo reizi kūka sanāks aizvien gardāka..
Sastāvdaļas:
1.100g sviesta
2.1liela ēdamkarote medus
3.1 tējkarote soda
4.2 olas
5.240 g cukura
6. 460 g milti
Pildījumam
1.skābs ievārījums
2. 500ml skābs krējums
3.250g cukura
4. viena citrona miziņa
5.kūku var dekorēt ar šokolādes skaidiņām, smalcinātiem riekstiem vai augļu želejām
Tad nu ķeramies pie darba. Vispirms katliņā liekam sviestu un cukuru. Visu uz lēnas uguns maisam (5minūtes)līdz cukurs un sviests izkusis. Visu lejam lielā bļodā un pievienojam olas. Visu kārtīgi samaisam.
Tad ņemam citu nelielu katliņu, kurā liekam medu un sodu. Uz lēnas uguns karējam, nepārtraukti maisot. Masa sāks putot (nebaidamies, tā tam jābūt) un lēni paliks brūna. Tas dos kūkai tās raksturīgo tumšo krāsu. Pēc 3-4 minūtēm šo medus masu pievienojam jau bļodā esošajai olu, sviesta masai.
Kad tik tālu esam tikuši varam bērt klāt miltus. Visu samaisam.
Beigās masa jau ir tik bieza, ka to var sadalīt 5 vai 4 daļās un izvelt bumbiņas. Ja masu sadalīsiet 5 daļās, sanāks kūka 22-23 cm diametrā. Bet ja masu dalīsiet 4 daļās kūka nebūs tik bieza un 25 cm diametrā. Es izvēlējos 5 bumbiņu variantu. No sākuma masa šķiet lipīga, taču jau pēc pāris minūtēm labi padodas.
Tad ņemam kūkas formi, kura izklāta ar cepamo papīru. Ņemam vienu no mīklas bumbiņām un ar pacietību, grozot formi lēnām līdzinam. Ja neuzticieties savām spējām un roku veiklībai, tad liekat lietā mīklas rulli, nu kaut vai pudeli. Ja jums ir lielāka forma, nekā tie 23cm arī nav liela bēda, atstājat brīvas maliņas.
Tad šo pirmo kūkas kārtu liekam cepties 180 grādos, apmēram 8 minūtes. Jā, tik maz. Kūka kārta būs zeltaini brūna un izņemta no formas drīz kļūs cieta un kraukšķiga. Tā cepam kārtu pēc kārtas.
Kad kārtas izceptas, to maliņas aplīdzinam. Man to visvieglāk izdarīt bija, uzliekot katrai kūkas kārtai lēzenu šķīvi un ar nazi nogriežot pāri stāvošās maliņas. Atgriezumi ir jāsadrupina un tos lietosim kūkas greznošanai.
Arī kūkas krēms ir pavisam vienkārši pagatavojams. Skābajam krējumam pievienojam cukuru un citrona miziņu. Visu ar mikseri sakuļam (5min.) līdz krējums atkal kļuvis biezs un krēmīgs. Tikai nepārspīlējam,ka nesanāk sviests 😀 Tad uz pirmās kārtas liekam ievārījumu un krēmu. Liekam nākamo kārtu, kurā smērējam tikai krēmu. Tā improvizējam kārtu pēc kārtas. Virspusē klājam krēmu. Kā arī to klājam uz kūkas malām.
Visu apberam ar saberztiem kūkas atgriezumiem. Varam kūku rotāt ar šokolādes skaidiņām vai piemēram riekstu skaidiņām un augļu želejām.
Super gardā kūka gatava! Lai garšo!
Kuka iznaca loti laba un garda.liku kirsu zapti un kremu liku pusi krejumu saputoju 250g un biezpienu 250 g.tads gardaks iznaca liku riekst skaidinas un sokolades ar. Un mikla lipa pie rokam gruti,tadel izmantoju glazi to sasmereju ar ellu un iznca loti labi un atri izrullet.BET visa visuma paldies par recepti loti garda kuka un loti viegla un atra. SUPER¡!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$!!!$$$$!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Par lipšanu-kad mīkla gatava, kā jau rakstīju, ieteicams nedaudz uzgaidīt, jo apmēram pēc 10min. mīkla ir savilkusies un vairs pie rokām nelīp. Protams, ja nevēlaties gaidīt, rokas nedaudz jāpamērcē miltos un arī mīkla nelips.
Es arī lietoju ķiršu ievārījumu, bet biezpiena krēms gan man ir jaunums. Lieliska ideja!
cik ilg var kult to skabo krejum nekas nesanaak kaa bij skjidrs taa bij
Krējuma kulšanas ilgums ir atkarīgs no tā vai tas tiešām ir krējums vai tikai “izstrādājums”. Turklāt ieteiktu izvēlēties krējumu ar augstāku tauku saturu. Kulšanai paiet 5-10 minūtes. Bet var arī smērēt šķidrāku krējumu, taču tas ātrāk un vairāk iesūksies starp kūkas kārtām. Veiksmi!