Fokača ir viegla, gaisīga maize, kura pati kūst uz mēles. Tās tekstūra ir viegli drupena, turklāt tā saglabā savas labās īpašības arī otrās dienas vakarā. Pirmo reizi šo maizi nogaršoju pirms daudziem gadiem un vēl aizvien nespēju aizmirst tās maigo, bet sātīgo garšu. Tādēļ ilgi pārmeklēju interneta resursus, apkopoju dažādas receptes, izmēģināju dažādus cepšanas knifiņus, līdz beidzot nonācu līdz šai receptei. Tās sastāvdaļas atbilst cetrassezonas.lv minētajām, taču pagatavošana un detaļas jau ir manis pašas izkoptas, kuras nu varu pastāstīt arī Jums.
Sastāvdaļas:
1.350 g miltu
2.1 tējk. sāls
3.1 tējk. cukurs
4. 200ml silta ūdens
5.9-10 g sausā rauga
6. nedaudz eļļas
7. 3 zariņi svaiga timiāna, tā vietā var lietot arī apmēram 2 tējkarotes rozmarīna
Sajaucam bļodā miltus, sāli, cukuru un raugu un sakapātas timiāna lapiņas (kātus neizmantojam). Tad lēnām pievienojam 50ml eļļas, 200ml silta ūdens un visu samīcam. Mīklai nav cieta vai ļoti bieza. Tad ņemam citu bļodu, kuru ieziežam ar nelielu daudzumu eļļas. Tas ļaus vēlāk mīklu vieglāk dabūt ārā. Un pārliekam mīklu tajā, pārsedzam bļodu ar pārtikas plēvi vai dvielīti un liekam siltā vietā uzrūgt. Tas aizņems apmēram stundu.
Pēc šī laika mīklu uzmanīgi, saudzīgi pārceļam uz ietaukotas pannas. Es lietoju kūku cepamo formu. Arī pēc tam 25 minūtes ļaujam mīklai vēlreiz atpūsties, tikmēr uzkarsējam krāsni līdz 190 grādiem. Pirms cepšanas mīklu var pārziest ar nelielu daudzumu eļļas, tas garoziņu padarīs vēl kraukšķīgāku. Cepam 30 minūtes.
Lai garšo!