Kanēļmaizītēm jābūt mīkstām, aromātiskām, maigām un sulīgām. Ne tikai pildījumam, bet arī pašai mīklai jābūt gardai un ar savu “es”. Piens, sviests un brūnais cukurs rada šo mazo brīnumu. Tieši tādēļ veicu vairākus izmēģinājumus, ieskaitot arī totālas izgāšanās, līdz nonācu līdz šai sastāvdaļu kombinācijai. Pagatavot gardas kanēļmaizītes nav joka lieta, bet tik garda! 🙂Sastāvdaļas (aptuveni 10 maizītēm):
1. 300 grami milti (nedaudz mīklas rullēšanai)
2. 4 grami sausā rauga
3.120ml piena
4.40 grami sviests
5.35 grami cukura (ideālā kombinācija- 15 grami brūnā cukura, 20 grami baltā)
6. naža gals sāls
7.viena ola un viens olas dzltenums
Pildījums:
1. 80 grami brūnā cukura
2.20 grami milti
3.1 ēdamkarote ar kaudzi kanēļa
4.60 grami sviesta
5.aptuveni 5 ēdamkarotes piena (optimāli)
Iesaku lietot virtuves svariņus, jo pie šādām līdz gramiem precīzām sastāvdaļām, nonācu ilgākas eksperimentēšanas laikā. Glāzes un karotes kā mērvienību šajā gadījumā izmantot būs grūti.
Uzsildam pienu līdz maigam siltumam- aptuvenai ķermeņa temperatūrai. Pievienojam raugu, miltus un cukuru izmaisam. Lietojot nedaudz brūno cukuru, mīkla iegūs karamelizētu garšas noti.Pievienojam olas, sviestu, sāli. Visu samīca aptuveni 10-15 minūtes.
Iesākumā mīkla šķitīs nedaudz par šķidru, iespējams, tā lips pie rokām, taču pēc pāris minūtēm tā kļūs valga, spīdīga un no rokām atdalīsies. Mīkla nedrīkst būt cieta, jo maizītēm jābūt gaisīgām un maigām. Tad tai jārūgst aptuveni 1stundu. (Iesaku mīklu apsegt ar tīru drāniņu un nolikt vieglā siltumā, piemēram, uz palodzes. Mīklu var arī ieziest ar ēdamkaroti eļļas un bļodu pārsegt ar pārtikas plēvi, tā mīkla neapkaltīs un nepielips pie plēves).
Tikmēr pagatavo pildījumu- sajauc miltus, cukuru, kanēli. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos un visu sajauc. Mīklu izrullē aptuveni 0,5-0,8cm biezumā. Pārklāj ar pildījumu.
Sarullē rullītī. Ja mala nelīp kopā, to var apsmērēt ar pienu. Mīklas desu sagriež 10 gabalos. Kārto cepamā traukā vai kūkas formā.
Maizītes atkal liek raudzēties vismaz 30 minūtes. Ja tās gatavojat vakarā, varat tās pārklāt ar pārtikas plēvi un ievietot ledusskapja aukšējā nodalījumā (tas parasti ir nedaudz aukstāks). Tad maizītes var cept no rīta, tā iepriecinot mājiniekus ar brīniškīgām brokastīm.
Cepam 180 grādos aptuveni 30 minūtes, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas. (Attēlā redzamas cukura pērlītes).
Kad maizītes izcepušās un vēl ir karstas tās apziež ar pienu- aptuveni 5 ēdamkarotēm. Šai mīklai iespējami arī citi pildījumi, kurus vēlos izmēģināt:
- Kanēlis, cukurs, sviests, rozīnes
- āboli, kanēlis, sviests, rozīnes, cukurs
- pekanrieksti, kanēlis, cukurs, svietsts
- apelsīnu ievārījums, kaltētas dzērvenes, brūnais cukurs un sviests
- citrona miziņa, avenes, cukus
- šokolādes krēms, pistācijas
- marcipāns, mandeļu skaidiņas, sviests, cukurs, kanēlis un ola
Maizītes var glazēt, taču, manuprāt, ar glazūru nevajadzētu pārspīlēt, jo tās pašas par sevi ir gana saldas un izteiksmīgas. Glazūrai iesaku piena un pūdercukura maisījumu ar ko pārklāj atdzisušas, ar pienu iepriekš ieziestas maizītes.
Tiem, kas pirmo reizi mēģinās taisīt kanēļmaizītes pēc tā,kas rakstīts šajā receptē:
1. Ja sākotnēji 120ml pienam tiks pielikti 300g milti – viss saies vienā sausā pikucī un būs grūti tālāk to mīcīt. Vajag ielikt vispimrs 100g, tad pielikt olas un pārējo, kas rakstīts. ‘Pēc tam pielikt atlikušos 100 un pēc sviesta – vēl atlikušos 100g miltus.
2. Ja lasītājs ieliks olas un izklausētu sviestu pie mīklas vienlaicīgi, ola sarausies gabalos kā jau pusgatava ola. (Izmetu pirmo mīklas mēģinājumu).
3. Ja pildījumam miltus, kanēli, cukuru un AUKSTU sviestu samaisa, sanāk tāda vienota masa, kuru nav iespējams vienmērīgi uzlikt uz mīklas. Mēģināju pēc tam mazliet sildīt, lai sanāk kaut mazliet šķidrāka, bet beigu beigās sadalīju pikucīšos un mēģināju plus/mīnus vienmērīgi uzlikt uz mīklas.
Sveiki, es maizītes raisu tieši pēc šādas receptes. Visas sastāvdaļas jāsavieno un tad kārtīgi jāizmīca. Sviests jāizkausē (kā norādīts receptē), ne jāuzvāra- tātad tas darāms ļoti mazā siltumā, tad arī olas nesarausies kultenī.
Un par kanēļamaisījumu-tieši šādu metodi iesaka vairāki angļu un asv populārākie blogeri. Protams, masu nav tik viegli uzsmērēt, taču cepot sviests tik ātri neizkusīs un neiztecēs, tā nodrošinot maksimālu garšu.
Vai tas domāts, ka to pildījuma masu jāsadala vairākos pikucīšos un jāsadala vienmērīgi uz mīklas? Vai tomeŗ jāmēģina pilnīgi visa mīkla noklāt ar masu vienmērīgi (tas sākotnēji likās baigi grūti :D)?
Tieši tā, no aukstā sviesta ar kanēli un cukuru veido tādas kā drumstalu kūkai līdzīgas drupačiņas un apbārsta mīklu.
Tādēļ sviestam jābūt aukstam, to sakapā mazos gabaliņos, tā lai veidojas drumstalas.