Virtuļi- izvirtuļi 🙂 Reizēm gastronomiskas izvirtības vajag, vai ne? Tādā brīdī virtuļi nāk īsti laikā- mīksti, sulīgi, bezgala gardi. Ar pūdercukuru, tā lai pirkstu gali un deguns paliek balts. Vai labāk ar šokolādes glazūru, kas pati izkūst uz mēles?Sastāvdaļas aptuveni 14-16 vidēja izmēra virtuļiem
1.100 grami cukura
2.120ml piena
3.1 ola
4.60grami sviesta
5.šķipsniņa sāls
6.1 tējkarote (ar kaudzīti) cepamais pulveris
7.350 grami miltu
8.eļļa cepšanai- man bija nepieciešama 1/3 pudeles
Sajaucam miltus, sāli un cepamo pulveri.
Sajaucam olas, kausētu sviestu, cukuru un pienu.
Visas sastāvdaļas sajaucam kopā līdz izveidojas mīkla. to var darīt gan ar karoti (būs grūti), gan ar rokām. No sākuma mīkla šķiet lipīga un pārāk šķidra- kā bieza kēksa mīkla. Bet pamaisāt vai drīzāk pamīcāt to 2-3 minūtes, un ļaujat nedaudz atpūsties (5-10 minūtes). Mīklai jākļūst valgai, nedaudz staipīgai, pavisam nedaudz lipīgai. Ja mīkla vēl aizvien ir ļoti lipīga, pievienojat nedaudz miltus- aptuveni ēdamkaroti. Ar miltu daudzumu esiet uzmanīgi- pārāk daudz un virtuļi būs cieti. Pienācis laiks izrullēt mīklu 0,5-0,7mm biezumā. Izspiežam virtulīšus- es izvēlējos aptuveni 6cm diametru. Liekam karsēties eļļu.
No sākuma pārbaudu vai tā ir pietiekami karsta- iemetu nelielu gabaliņu mīklas. Ja tas ātri uzpeld augšā un ap to ir mazi eļļas burbulīši- viss kārtībā. Drošības pēc sāku katliņā laist virtuļus pa vienam, izmantojot putu karoti.
Un re kāds skaists rezultāts! Kad virtulīša mala ir zeltaina, tos apgriež uz otru pusi. Un vēlāk novietojam uz papīra dvielīša, kas uzsūks lieko eļļu.
Es savus virtuļus greznoju ar kausētu šokolādi. Bet varbūt varat tos pasniegt ar savu iecienīto ievārījumu?
Lai labi garšo!