Esmu ļoti iecienījusi BBC Good Food veidoto raidījumu “The Great British Bake Off”. Tas ir šovs, kurā piedalās konditori- amatieri, tie ir cilvēki ar visdažādāko izglītību, vecumu un dzīves pieredzi, bet viņus visus vieno viena kaislība- cepšana. Tātad katrā raidījumā dalībniekiem jāpārvar trīs pārbaudījumi. Pirmais pārbaudījums ir par noteiktu tēmu, piemēram, tartes. Tad nu katrs dalībnieks var nedēļas laikā izlemt kādu tarti gatavos, mājās to pārbaudīt un attīstīt līdz perfekcijai. Bet pēc tam tā jāgatavo milzīgā studijā kopā ar citiem dalībniekiem. Ierobežots laiks, kameras un citu vērīgās acis ir papildus apgrūtinošs faktors. Nākamais pārbaudījums saistīts ar dalībnieku prasmju pārbaudi- ikvienam tiek izsniegta recepte un tad nu nekavējoties uz vietas noteiktā laikā tā ir jāpagatavo. Reizēm dalībnieki to nekad dzīvē vēl nav pat nobaudījuši, kur nu vēl pagatavojuši. Tā ka iet visādi. Trešais pārbaudījums tiek saukts par Showstopper- tātad gatavotajam ir jābūt iespaidīgam, vai tā būtu kāzu torte vai piparkūka mājiņa. Visu vērtē kompetenta žūrija. Vienā no tehniskajiem uzdevumiem dalībniekiem bija jāgatavo tiramisu kūka. Man gan droši vien nekad nepietiktu dūša piedalīties šādā konkursā, taču kopš redzēju šo raidījumu nespēju pārstāt domāt par šo kūku. Un te nu tā ir- manā izpildījumā:Sastāvdaļas:
1. 4 olu dzeltenumi
2. 3 olu baltumi
3. 80 grami cukura
4. 40 grami kartupeļu cietes
5. 40 grami miltu
Krēmam:
1. 250 grami mascarpones
2.250 grami saldā krējuma
3. 80 grami cukura (100 grami ļoti saldai kūkai)
4.kafija- (ēdamkarote šķīstošās kafijas uz 150ml ūdens, to var ” bagātināt ar 4 ēdmakarotēm brendija)
5. 30-50 grami šokolādes
7. 3 tējkarotes kakao
Vispirms pagatavojam biskvītu. Atdalam olu dzeltenus no baltumiem. Dzeltenumus maisam kopā ar cukuru, līdz tas izšķīdis.
Sakuļam stingrās putās olu baltumus, pirms pašām beigām pievienojam kartupeļu cieti. Tad aptuveni trešdaļu olbaltuma masas pievienojam dzeltenumiem. Uzmanīgi iecilājam un pievienojam miltus. Tad atkal pievienojam atlikušo olbaltumu. Iesākumā man šī masu sajaukšana šķita sarežģīta, taču tā nodrošina tiešām gaisīgu biskvītu. Tikai atceries- nemaisi to pārāk daudz, olbaltums ir uzpanīgi un maigi jāiecilā.
Masu izklāj uz cepamās pannas, kurai uzklāts cepamais papīrs. Sanāk ļoti plāna biskvīta kārta, bet tas ir tieši tas, kas vajadzīgs. Cepam 180 grādos 10 minūtes.
Biskvītu atdzesē un sagriež trīs vienādās daļās. Atzīšos- es vispirms pagatavoju papīra šablonu.
Tad pagatavojam kafiju. Uz 150 ml karsta ūdens nepieciešama viena ēdamkarote šķīstošās kafijas. Tomēr es lieku lietā savu espresso kanniņu. Kafijai var pievienot aptuveni 4 ēdamkarotes brendija.
Sakuļam maskarpones krēmu līdz tas kļūvis viendabīgs, pievienojam sakultu saldo krējumu ar cukuru. Ja biskvīts atdzisis, tad nu var sākties lielais būvēšanas prieks.
Pirmo biskvīta kārtu apziežam ar kafiju, izmantojot otiņu. Tad klājam trešdaļu krēma. Tam pa virsu uzrīvējam nedaudz šokolādes.
Liekam nākamo biskvīta kārtu- kuru atkal apziežam ar kafiju. Atkal seko krēms un šokolāde- tā līdz visas trīs biskvīta kārtas skaisti guļ viena virs otras.
Kūka uz vismaz 1 stundu jānovieto ledusskapī. Otrā dienā tā būs vēl aromātiskāka. Un te nu var sākties atrakcijas. Virsējo kārtu apberam ar kakao pulveri. Tā kā ārā viss ir pelēcīgs un drūms, es izvēlējos sniegpārsliņu motīvu. Varat iesaistīt savus viesus šablonu izveidē un savas kūciņas noformēšanā.
Lai labi garšo!
Paldies! Noteikti noderēs! 🙂