Spāņu mandeļkūka

mandeļkūkaPāris reizes nedēļā es apskatu savus iecienītos ēdienu blogus, sociālos tīklus un izšķirstu mīļākās pavārgrāmatas, meklējot jaunus iedvesmas avotus. Tad ēdienus, kas piesaistījuši uzmanību ierakstu īpašā sarakstā. Reizēm tie neizdodas un nenonāk manā blogā. Reizēm pietrūkst apņēmības, lai to gatavotu vēlreiz vai uzlabotu. Šī kūka no mana saraksta jau ilgi bija gaidījusi savu kārtu, līdz pienāca drēgna un lietaina sestdiena. Tāda, kad gribas ko siltu, mīkstu un pašsajūtu uzlabojošu kārumu. Un te nu tā ir- pavisam maiga un gaisīga, ar vieglu apelsīnu un riekstu aromātu.Sastāvdaļas (kūkas formai 20-22 cm diametrā):

Mīklas garoziņai:

1. 150 grami milti

2. 80 grami cukura

3. 80 grami sviesta

4. 1 olas dzeltenums

5. 1/2 tējkarote rīvēta apelsīna miziņas (ieteiktu izmantot bioloģiskas izcelsmes)

6. šķipsniņa sāls

7. 1-2 ēdamkarotes ūdens

Mandeļu pildījumam:

1. 100 grami mīksta sviesta

2. 100 grami cukura

3. 2olas

4. 100 grami maltas mandeles

5. 2 ēdamkarotes miltu

6. 1 tējkarote apelsīnu miziņas

Kūkas cepšanas principi atbilst tartes veidošanai. Vispirms sagatavo mīklas garoziņu. Sajaucam receptes pirmajā daļā minētās sastāvdļas. Mīcam līdz izveidojas viendabīga masa, ko saveļam bumbā, aptinam ar pārtikas plēvi un liekam ledusskapī atpūsties 30-60 minūtes.

DSC_8324

Tikmēr gatavojam mandeļu masu, ko vēlāk pildīsim kūkā. Vispirms, protams, maļam mandeles.

DSC_8321

Pievienojam pārējās sastāvdļas, līdz izveidojas krēmveida masa.

DSC_8323

Tad veidojam pašu kūku. Uz miltiem nokaisītas pamatnes izrullējam mīklu un liekam kūkas formā (iesaku to iepriekš ieziest ar plānu sviesta kārtiņu).

DSC_8326

Vietas, kur tik glīti neizdodas iecelt mīklu, to var pielabot ar pirkstiem. Tad šī mīklas garoziņa ir jācep. Lai tā nezaudētu savu formu iesaku tajā ievietot cepamo papīru un zirņus jeb keramikas pupiņas. Cep 10 minūtes 190 grādos. Tad izņem cepamo papīru un cep vēl 5 minūtes. Tā kūkas maliņai vajadzētu saglabāt savu formu. Tad varam liet mandeļu pildījumu.

kuuka2

Kūku vēlreiz cep 190 grādos 30 minūtes. Kūka ir ar kraukšķīgu garoziņu, bet mīkstu un gaisīgu pildījumu.

mandeļkūka

Lai labi garšo!

1 Comments Add yours

  1. ieva saka:

    Izskatas izcili

Komentēt