Gan cāļi, gan vistas ir pildāmas ar visdažādākajiem gardumiem, piemēram, āboliem un rozīnēm, štovētiem kāpostiem, rīsiem ar dārzeņiem, burkāniem un ķiplokiem. Bet, manuprāt, šis cepetis vissulīgākais iznāk tieši ar citronu un ābolu pildījumu. Protams, var likt arī tikai citronus, taču āboli, manuprāt, dara pildījumu vēl maigāku un ar patīkamākām, vasarīgākām garšas niansēm.
Sastāvdaļas:
1. 1 cālis vai neliela vistiņa
2. divi nelieli vai viens liels citrons
3. puse liela ābola
4. garšvielas pēc izvēles- sāls, karija pulveris, paprikas pulveris utml.
5. izturīgs kokvilnas diegs
Cāli no visām pusēm ieziežam ar garšvielām un sāli. Rūpīgi iemasējam ādiņā. Sagriežam ābolus palielos gabalos, bet citronus šķēlēs vai daivās.
Pildam visu cālī, nedaudz paspiežot.
Pēc tam iesaku cāli jeb vistu sasiet. Tā cepot gala rezultāts būs daudz labāks- spārniņi neapdegs un fileja būs sulīga un maiga. Nogriežam apmēram 1- 1,5 metru garu striķīti vai izturīgu kokvilnas diegu. Cāli noliekam uz vēderiņa. Rajonā zem spērniem novietojam diega vidusdaļu, un visrpusē diegu sakrustojam, tādā veidā cieši. piespiežot spārniņus.
Tad abus diega galus virzam zem vistas kājiņām, un no apakšas pās apņemam un cieši sasienam, tā neiznāks ārā pildījums.
Ieteiktu cāli likt speciālā follijas maisiņā, tad tas izcepsies īpaši sulīgs, arī cepšanas laiks būs 50-60 minūtes. Kad gaļa kļuvusi mīksta un sulīga, iesaku atplēst vaļā maisiņu, un vēl nedaudz pacept, lai cāļa ādiņa kļūst kraukšķīga. Ja nav pieejami šādi maisiņi, varat izlīdzēties arī ar folliju, ko dubultā pārloka pāri cepamajam traukam. Ja izvēlaties šādu variantu, tad ieteiktu vismaz vienreiz cepšanas laikā cāli aplaistīt ar buljoniņu vai ūdeni. Šādi cepšanas laiks būs 60-90 minūtes. Ja vēlaties pasniegt arī krāsnī ceptus dārzeņus, iesaku tos pievienot apmēram 45 minūtes pirms cepeša izņemšanas.
Cepšanas laikā citroni nedaudz karamelizējas, to garša kļūst saldena. Bet tā skābums padara gaļu mīkstāku un sulīgāku. Ja būsit labi noseguši cepeti, no tā veidosies gards buljoniņš. Pēc cepšanas iesaku cepeti izņemt no šī buljona un pagatavot merci. daļai buljona var pievienot zeltaini apceptus, smalki sagrieztus sīpolus, apmēram 50 gramus Riesling baltvīna (atkarīgā no buljona daudzumuma). Ļaujam virumam uzvārīties, tādējādi mērcē paliks burvīgs aromāts, bet iztvaikos alkohola grādi. Pievienojam divas ēdamkarotes miltus un saldo krējumu. Nepieciešamīgas gadījumā pievienojam ūdeni, sāli vai piparus. Visu cītīgi samaisam. Burvīga citronu buljona mērcīte gatava!