Lai cik tas dīvaini nebūtu, marta sākumā man pēkšņi sagribējās ābolu tarte. Pavisam pēkšņa un negaidīta iegriba. Iesākumā centos sev iegalvot, ka nav taču ābolu sezona, bet vēlme bija spēcīgāka par visiem racionālajiem apsvērumiem. Tādēļ pagatavoju šīs- pavisam vienkāršās, bez gala sulīgās un maigās ābolu minitartes. Cepšanai lietoju nelielas, aptuveni 10 cm diametra metāla formiņas, bet varat izmantot arī savādākass, piemēram, cepšanai piemērotus keramikas trauciņus, kuri nav pārāk dziļi.
Sastāvdaļas divām minitartēm:
1.1 liels ābols
2. divas saldētas kārtainās mīklas plāksnītes
3.2 ēdamkarotes cukurs (ieteicams brūnais)
4.1 ēdamkarote sviesta
5. ieteicams nedaudz riekstu- pekanrieksti vai mandeļu skaidiņasMīklu atlaidina, tai virsū uzliek cepamo formiņu un izgriež aplīti, vadoties pēc formas izmēriem. Jāatstāj arī neliela maliņa. Ābolu sagriež šķēlītēs.
Uz cepamās pannas liek sviestu un cukuru, uz lēnas uguns kausē līdz cukurs izkusis, tad pievieno sagrieztās ābolu šķēlītes. Sautē aptuveni 5-6 minūtes, līdz āboli kļūvuši zeltaini caurspīdīgi, bet šķēlītes vēl nav izjukušas.
Formā ieklāj mīklu, tai virsū saliek ābolu šķēlītes un aptuveni tējkaroti sviesta-cukura maisījumu. Ja pievienosiet vairāk, tarte būs pārāk sulīga.
Virsū ber riekstus- vai nu mandeļu skaidiņas vai pekanriekstus. Varat riekstu vietā pievienot arī nedaudz kanēli.
Ābolu minitarti cep 180 grādu karstumā, aptuveni 12-15 minūtes.
Viegli gatavot, gardi mieloties!