Šis gardums paredzēts tikai rūdītiem kārumniekiem, kuri par kaloriju skaitīšanu neinteresējas. Daudz šokolādes, iebiezinātais piens, kraukšķīga cepuma pamatne un lazdu rieksti. To var pasniegt gan kā pīrāgu, gan sagriezt mazos kvadrātiņos- baudīt kā nelielus cepumiņus. Enerģijas deva visai dienai. Domāju, ka virskārtai paredzētās sastāvdaļas var arī samazināt arī uz pusi, tādejādi iegūstot, tā teikt, ne tik jaudīgu gardumu. Interesantākai garšai- to var pārkaisīt ar nelielu daudzumu jūras sāls. Pīrāgs pasniedzams aptuveni 16 porcijās.Sastāvdaļas pamatnei:
1.170 grami sviesta istabas temperatūrā
2.200 grami miltu
3.50 grami cukura
4.1\4 tējkarote sāls
Virskārtai:
1.395 grami vārīta iebiezināta piena
2.170 grami školoādes
3.6-10 grami sviesta
Veidojam pamatni sajaucot kopā miltus, sviestu, cukuru un sāls. Necentieties panākt viendabīgu masu- atstājiet to nelielos kunkuļos. Mīkla liksies ļoti drupena un nevienmērīga, bet tieši tādēļ vēlāk pīrāgs būs kraukšķīgs, viegli lūstošs, bet ne pārāk drupens. Tieši šis līdzsvars man šķiet ļoti svarīgs, jo pēc cepšanas tas būs jāsagriež un tad pamatne nedrīkst sadrupt neskaitāmos gabalos. Tomēr mutē tai jābūt viegli kūstošai, nevis graužamai no visa spēka.
Masu ieklāj formā- es izmantoju 26cm diametra cepamo formu. To var darīt ar pirktiem vai metāla karoti vai dakšiņu. Cepam 20 minūtes 180 grādos, kamēr mīkla kļuvusi dzeltena. Izņemam no krāsns un ļaujam atdzist.
Šobrīd lielākajā daļā veikalu pieejams jau gatavs vārīts iebiezināts piens. To atliek tikai uzsildīt vieglā ūdens peldē, kamēr krēms kļuvis vijīgs un viegli silts. Tādejādi to būs vieglāk uzsmērēt pamatnei. Ja jums nav pieejams vārīts iebiezinātais piens- nāksies apbruņoties ar pacietību. Parastais iebiezinātais piens jāielej metāla bļodā, kuru pārklāj vairākās kārtās ar cepamo folliju (uzliekot kā vāciņu), tad to liek karstā ūdens peldē aptuveni stundu. Uzklājam uz atdzisušās pamatnes.
Tad kārta šokolādes kārtai. Ūdens peldē kausējam šokolādi kopā ar sviestu. Ieteiktu izmantot tieši tādu šokolādi, kuru labprāt baudāt ikdienā. Vai tā būtu piena vai piesātināta tumšā šokolāde. Pa virsu uzberam grauzētus lazdu riekstus.
Liekam ledusskapī atdzist vismaz 30-45 minūtes. Tad pīrāgu ieteicams sagriezt, pirms pilnībā sacietējis šokolādes slānis.
Baudam nesteidzoties!
Nesapratu tos produktu daudzumus. Tas punktiņš atdala nulles, nu 1.000g ir kā 1 kg domāts? Vai arī tā arī ir – 1,000g. Ja saprastu mērvienības, gribētos pamēģināt recepti. Paldies.
Visas receptes sastāvdaļas ir sanummurētas-1,2,3.. Tas man pašai vienmēr palīdz neizlaist kādu sastāvdaļu