Lieldienu brokastīm es šogad gatavošu šādus zaķēnus. Tie ir gan skaista dekorācija, gan gardas brokastu maizītes. Tos pārgriežot uz pusēm var pildīt gan ar saldām, gan sāļām piedevām, vislabāk tās, protams, garšos pavisam siltas, tikko izņemtas no krāsns, taču arī vēlāk tām nebūs ne vainas.
- Sastāvdaļas sešiem zaķīšiem:
- 250 g milti (esmu izmēģinājusi gan kviešu miltus, gan versiju ar speltas kviešiem)
- 3 tējkarotes cepamā pulvera
- 20 g maltu mandeļu
- 1/2 tējkarote sāls
- 125 g vājpiena biezpiena
- 1 ola, ieteicams m izmēra
- 4 ēdamkarotes piena
- 4 ēdamkarotes eļļas
- 1 ola apsmērēšanai
- !! ja vēlaties saldas maizītes, mīklai jāsamazina sāls daudzums līdz 1/4 tējkarotes sāls un jāpievieno 4-5 ēdamkarotes cukura!!
Vispirms samalu mandeles. Lai zaķīši būtu pavisam gaiši, vispirms noņēmu mandeļu miziņas. To izdarīt ir vienkārši. Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pēc desmit minūtēm, nedaudz paberzējot ar dvieli vai pirkstiem miziņas ātri nonāks nost, tad mandeles samaļ.
No visām sastāvdaļām veido mīklu, iesākumā tā var šķist cieta, taču ilgāk mīcot (aptuveni 4-5 minūtes) tā kļūst mīksta un spīdīga. Tā nav jāraudzē.Mīklu sadala sešās daļās. No katras daļas veido vienu lielāku bumbu zaķīša vēderam, vienu mazāku, galvai, desiņu, kuru salokam kā burt V- austiņām, un pavisam mazu ļipiņu. Visas daļas pirms savienošanas pavisam nedaudz saslapina ar ūdeni, lai tās labāk turētos kopā. Acu vietā varat iespraust mandeli, uz astes un ausīm uzbērt sezama sēkliņas vai jūras sāli. Tātad kopumā jāizveido seši zaķīši. Ja veidojat saldos zaķīšus, tos var rotāt ar cukura graudiņiem. Zaķīšus apsmērē ar sakultu olu un cep 180 grādos aptuveni 25 minūtes.