Šajās brīvdienās es izcepu mazus, saldus kliņģerīšus. Tie ir mīksti un gardi, piemēroti tējas dzeršanai vai laiskai brokastošanai. Varat tos gatavot kopā ar bērniem, jo gan mīklas mīcīšana, gan kliņģerīšu veidošana var būt lieliska nodarbe visai ģimenei.
Sastāvdaļas 16 nelieliem kliņģerīšiem:
25 grami svaigā rauga
60 grami cukura
150 ml piena
500 grami milti
1/2 tējkarote sāls
2 ēdamkarotes vaniļas cukura
100 grami sviesta (izkausē)
50 grami cukura sīrupa (tas padarīs kliņģerīšus mīkstus arī nākamajā dienā)
2 olas
1 ola apziešanai
cukura pērlītes vai magoņu sēkliņas rotāšanai
Uzsildam pienu, tajā iedrupinam svaigo raugu. Ļaujam atpūsties aptuveni 5 minūtes. Tad raugam pievieno cukuru, miltus, sāli, vaniļas cukuru, olas, cukura sīrupu un izkausētu sviestu.
Mīklu mīca, līdz tā kļūst viendabīga un nedaudz spīdīga un gluda. Ļauj uzrūgt aptuveni 1 stundu siltā vietā.
Mīklu sadala 16 daļās, no katras porcijas izveido desiņu, aptuveni 0,7-1 cm diametrā. No tās veido kliņģerīti, liek uz pannas un ļauj aptuveni 20 minūtes atkārtoti uzrūgt. Tad kliņģerīšus pārziež ar sakultu olu un apkaisa ar cukura pērlītēm. Varat lietot arī magoņu vai sezama sēkliņas un mandeļu skaidiņas.
Cep 20-25 minūtes 180 grādu karstumā.
Lai top prieks!