Ja godīgi, ar zivīm un jūras veltēm neesmu lielos draugos. Savā ēdienkartē lietojukarpas, lasi, foreles, tunci, labi pagatavotas butes, skumbrijas un paštaisītus nēģus. Bet citas zivis man neizraisa sajūsmu. Varbūt vēl pagaidām neprotu pagatavot un meklēju labas receptes.
Šo karpu pagatavošanas veidu iemacījos no kādas lauku saimnieces, kura zivi pasniedza kā elegantu un vienkāršu uzkodu pie alus. Ceptā zivs bija ar kraukšķigu, pikantu garoziņu, visvieglāk sadalāma ar rokām vai augļu salātu dakšņiņām, vienkārši atdalot no centrālās asakas. Ja to cep īsāku laika sprīdi tā ir mīksta, sulīga, der kā pamatēdiens.
Sastāvdaļas:
Karpa 1-2 kg
Skābs krējums 6-7 ēdamkarotes
Garšvielu maisījums ceptai zivij ar citronu
Nedaudz eļļas
Citrons
Kad zivs iztīrīta un ir bez zvīņām, to sadala tādā kā grāmatiņā, izdarot griezumu blakus mugurkaulam, pārgriežot asakas, bet neskarot ādu. Visvieglāk šo procedūru izdarīt ar virtuves šķērēm un asu nazi. Uz pannas klājam folliju vai cepamo papīru, kuru pavisam nedaudz ietauko. Liek karpu, pārklāj biezā kārtā ar krējumu, un bagātīgi apkaisa ar garšvielām. Papildus sāli es nelietoju, jo tā labāk izceļas pašas zivs garša.
Sagriežam citrona šķēlītes un liekam virs krējuma. Cep 200 grādu temperatūrā. Ja gribat kraukšķīgu uzkodu- zivs jācep apmēram 45 minūtes, pēdējās 10 minūtes ieslēdzot grilla režīmu vai vienkārši cepeškrāsnī zivi uzceļot augstāk. Ja vēlaties sulīgu un maigu zivtiņu- tā jācep apmēram 35 minūtes.
Labu apetīti!
Traki gardi izskatās, siekalas saskrēja mutē…..!! Man pašai ļoti garšo ķiploks klāt pie šīs zivtiņas 😛
Mjā, par tiem laikiem, šķiet var eksperimentēt, bet recepte super-truper!
Iesaku izmēģināt. Un nākamā dienā, kad želejoņa izveidojas, tad pavisam neaprakstāmi!
Paldies par recepti, miljons!
Karpa un šāda karpa. Kas var būt labāks par šo. Pieļauju, ka ļoti garda!