Daudzi lasītāji ir vaicājuši un nepacietīgi gaidījuši recepti šai sarkano apelsīnu kūkai. Šī kūciņa sevī apvieno dažādu garšu harmoniju- tā ir salda, bet ar atsvaidzinošu skābumiņu un mazu, tikko jaušamu rūgtumu. Tā ir sulīga, bet reizē viegla un gaisīga. Tās izskata noslēpums- pēc izcepšanas gardums tiek apgriezts un pasniegts otrādi.
Sastāvdaļas:
Kūkas virsmai:
4 vidēja izmēra sarkanie apelsīni
50 grami sviesta
70 grami cukura
Kūkas pamatnei:
190 grami milti
2 tējkarotes cepampulvera
120 ml piena
1 tējkarote vaniļas cukura
115 grami sviesta
tējkarote apelsīna mizas
120 grami cukura
2 lielas olas
1/4 tējkarotes sāls
Apelsīniem nogriež abus galus un sānu malas- jācenšas nogriezt visus baltumus. Tad apelsīnu sagriež gandrīz centimetru biezās šķēlītēs un noliek uz papīra dvielīša, lai notek liekais šķidrums.
Pannā izkausē 50 gramus sviesta, pieber 70 gramus cukura. Maisa, kad masa ir viendabīga, cukurs sācis kust, pannā vienu pie otras liek apelsīna šķēlītes un aptuveni 2 minūtes cep. Otrādi negriež.
Kūkas formā uzmanīgi pārceļ katru apelsīna šķēlīti, šķidrumu atstājot uz pannas, tas vēl noderēs.
Bļodā saputo sviestu, olu dzeltenumu un cukuru. Pievieno pienu un lēnām iejauc miltus, cepamo pulveri, sāli un apelsīnu miziņu (masa ir bieza). Olbaltumu saputo stingrās putās un lēnām iecilā mīklā. Maisa līdz masa ir viendabīga.
Masu klāj virsū apelsīniem un visu cep 35-45 minūtes 175 grādu karstumā. Es kūku cepu tieši 42 minūtes, līdz virspuse bija zeltaina. Tad kūkai ļauj atdzist un tikai tad to apgāž otrādi. Tā lai apelsīnu šķēlītes būtu virspusē. Ja kāda apelsīnu šķēlīte ir palikusi kūkas formā, to uzmanīgi var atlikt atpakaļ uz kūkas. Pārlej ar dažām ēdamkarotēm ar pannā palikušo mērcīti. Tā sniegs spīdumu un piešķirs lielāku sulīgumu.
Kūku pasniedz ar saldējumu vai vaniļas mērci.
Lai garšo!