Zemeņu biskvītkūka

Šāda biskvītkūka manās mājās ir kā likums jācep vismaz divas reizes gadā. Vienreiz-zemeņu sezonā, bet otro pagatavoju ar avenēm. Jo kūkas pamatā ir biskvīts, kuru varam papildināt ar visdažādākajiem augļiem un krēmiem. Šī kūka ir ļoti maiga, gaisīga, ideāli piemērota vasarīgai ballītei, jo ir ātri pagatavojama. Vēl to var pasniegt ar vaniļas mērci, plombīra sadējumu. Sastāvdaļas biskvītam:

1.5 lielas olas

2. 5 strīķētas ēdamkarotes miltu (skatīt attēlos)

3.5 strīķētas ēdamkarotes kartupeļu cietes (skatīt attēlos)

4. 5 ēdamkarotes cukura

Putukrējums:

1. viena paciņa saldā krējuma 200g

2. 4 tējkarotes cukura

3. 1 tējkarote vaniļas cukura

Pildījumam un rotāšanai:

1.0,5 kg zemeņu

Lai biskvīts  sanāktu ideāls, olas jāizņem no ledusskapja vismaz pusstundu pirms kūkas pagatavošanas. Jo tad putojot olas baltumu, tas iegūs vislielāko apjomu. Tātad pirmais darbs- atdalīt vienā traukā olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumiem izvēlies lielāku bļodu. Kad tas izdarīts, dzeltenumiem pievieno cukuru, rūpīgi maisi (bet nekul) apmēram 4-5 minūtes, lai pakūst cukurs. Tad olu masai pievieno strīķētas 5 ēdamkarotes miltus un strīķētas 5 ēdamkarotes kartupeļu cieti.

Visu rūpīgi izmasa, līdz masa kļūst gaiši dzeltena. Ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem, lai tā būtu silta, kad tajā liksim mīklu.Tad saputo olu baltumus stingrās putās.Apmēram trešdaļu no baltuma ņemam un pievienojam dzeltenumu masai, un viegli iecilājam. Tad visu dzeltenuma masu pievienojam pārējai olbaltuma masai, kuru iecilājam ar maigām, lēnām kustībām. Šis triks palīdz saglabāt mīklas gaisīgumu.Tad lejam mīklu formā un cepjam sasildītajā krāsnī 180 grādos, apmēram 15-20 minūtes. Es izvēlos silikona formu, taču metāla formās vislabāk ieklāt cepamo papīru vai ieziest ar sviestu un plānā kārtiņā izkaisīt ar kviešu miltiem. Kad biskvīts kļuvis zeltains, pārbaudam tā gatavību iedurot irbulīti. Ja tas izvelkot ir pilnīgi tīrs-biskvīts gatavs. Atstājam pusvirus krāsns durvis, lai biskvīts lēni atdziest.

Pusi no zemenēm notīram, un uz pusēm sagriežam, un tad saspaidam ar dakšiņu. Tā lai veidojas mercīte ar jūtamiem zemeņu gabaliņiem. Uzputojam saldo krējumu- lejam traukā, pievienojam cukuru un putojam. Kad biskvīts atdzisis to uzmanīgi ar nazi pārgriež uz pusēm, lai sanāktu divas biskvīta kārtas. Uz vienas klājam zemeņu masu un putukrējumu. Visrū liekam otru kārtu. Arī to pārklājam ar putukrējumu un šķēlēs sagriestām atlikušajām ogām. Lai garšo!

Pamēģināji? Garšoja? Varbūt kaut kas nesanāca? Vēlies ko ieteikt? Ieraksti komentāru!

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Edgars saka:

    Vakar pie mammas, kur tu arī biji – ļoti labi! 🙂

  2. Rabarberu miele (kārtainās mīklas kūka), būs jāizmēģina vēl kādu reizi. 🙂

    1. Rita saka:

      Edgars ir kaut ko sajaucis. Šo viņš nav baudījis, bet tā, kas bija ar meža zemenītēm bija burvīga. Kur recepte?

      1. Sheit jau lieku tikai paarbaudiitas lietas, bet tas bija eksperiments. Taa kaa atziits par labu esam-tad buus jaataisa veel..

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s