Gan svētkos, gan brīvdienās mēs sevi lutinām ar speķa pīrādziņiem. Tos cepu pēc vecmāmiņas receptes.
Sastāvdaļas aptuveni 30-32 vidēja izmēra pīrādziņiem:
1.250ml piena
2.480-500grami miltu
3. 11 grami sausais raugs
4. 50 grami ļoti mīksts sviests
5. nepilna vai maza tējkarote cukura
6. 1 tējkarote sāls
7. 1 ola
8.ēdamkarote skāba krējuma
9. iesaku pielikt arī pusi tējkarotes raudeni
10. Uz šo daudzumu pildījumam lietoju 350gramus žāvēta cauraudzīša un vienu lielu sīpolu
11.ola apsmērēšanai
Pienu uzsilda līdz tas kļuvis maigi silts. Bļodā ber miltus, to vidū izveido bedrīti, kurā ieber sauso raugu. Tam pievieno sildīto pienu un ļauj raugam sākt darboties. Pavisam nedaudz rauga-piena maisījumu iemaisa miltos. Pievieno sakultu olu, mīkstu sviestu, cukuru, sāli un skābo krējumu. Ja vēlaties pievienojiet pusi tējkarotes ar raudeni. Visu kārtīgi samīca, līdz mīkla ir gluda, staipīga un vairs nelīp pie rokām.
Liekam rūgt mīklu siltā vietā aptuveni 1 stundu. Tā laikā smalki sagriež cūkgaļu un sīpolu.
Kā izveidot vienādus pīrādziņus? Es no mīklas veidoju garu desu, kuru sagriežu vienādos gabaliņos. Tos ar plaukstu saplacinu aplītī. Vidū lieku gaļu un kārtīgi aizloku maliņas.
Varat mīklas aplīšus izspiest arī ar stikla glāzi. Iesaku lietot tikai tādu kura ir no plāna stikla. Pirms spiešanas glāzi iemērcē miltos.
Pīrādziņus kārto uz pannas un ļauj uzrūgt vēlreiz aptuveni 20 minūtes. Tad tos apziež ar sakultu olu un cep 180 grādos līdz tie ir zeltaini brūni.
Lai garšo!