Melleņu kūka

meellenesŠī melleņu kūka ir maiga un gaisīga, taču ar kraukšķīgu drupatu cepurīti. Tās sastāvā ir skābais krējums, citronu miziņas un, protams, mellenes.Sastāvdaļas (forma 24-26 cm diametrā):

1.280 grami mellenes

2. 125 grami mīksts sviests

3. 150 grami cukura

4. 160 grami milti

5. 100 grami kartupeļu ciete

6. 2 olas

7. citrona miziņa no vesela citrona

8. 1 tējkarote vaniļas cukura

9. 1,5 tējkarotes cepamā pulvera

10. 150 grami skābā krējuma

Drupatām:

160 grami milti

80 grami brūnais cukurs

75 grami auksts sviests

DSC_mellenes

Vienā bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas- miltus, cieti, cepamo pulveri un citrona miziņas. Otrā bļodā sakuļ sviestu ar olām un cukuru (arī vaniļas), kad masa kļuvusi gaiša, tai pievieno skābo krējumu. Visas kūkas sastāvdaļas apvieno un izmaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Liek cepamajā formā. Virsū uzber mellenes un tās nedaudz piespiež, lai iegrimst kūkas masā. Tad veido drumstalas (man tās īpaši labas nesanāk). Sakapā auksto sviestu mazos gabaliņos ar asu nazi.  Ber bļodā kopā ar cukuru un miltiem. Ar roku maisu šo maisījumu un sadrupinu līdz izveidojas viendabīgas drumstaliņas. Tās uzber melleņu kārtai. Cep 180 grādos 50 minūtes. Bet kā liecina pieredze, kūkas gatavību vienmēr jāpārbauda ar koka irbulīti.

meellenesLūk arī gabaliņš manas melleņu kūciņas.

Lai garšo!

 

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Ingvera saka:

    Paldies par vasarīgo kūkas recepti. Jau zinu, ka no veikala lielogu mellenēm nebūs tik gardi kā ar Latvijas pašlasītām meža mellenēm, bet mēģināšu tāpat. Jautājums tik par krējumu – ja tā nav,vai var aizvietot ar grieķu jogurtu? Vai tas mainīs konsistenci vai garšu? Paldies.

    1. Neesmu mēģinājusi aizstāt skābo krējumu, bet varbūt tiešām var lietot grieķu vai kādu bezpiedevu jogurtu. Tikai jāvēro, lai aizstājējs nav pārāk šķidrs. Tad vajadzētu izdoties. Protams, krūmu mellenes nav tik aromātiskas, varbūt var pielikt divas tējkarotes citronu sulas izteiktākai citronu garšai, tas varētu kompensēt mellenes.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s